Városlista
2022. augusztus 10, szerda - Lörinc

Hírek

2022. Március 10. 11:55, csütörtök | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Újra várja a Tisza-tó a vonattal érkező kerékpáros turistákat

Újra várja a Tisza-tó a vonattal érkező kerékpáros turistákat

A tavalyi menetrendi és járműfejlesztések sikere után, a MÁV-START a Tisza-tóhoz tartó több vasútvonalon is bővíti kínálatát a kerékpáros turisták jobb eljutása érdekében.

Többek között újra közvetlen járat indul a Keleti pályaudvar és Tiszafüred között március 12-től május 22-ig hétvégén és ünnepnapokon, majd nyár végéig naponta. Az összesen 63 kerékpár szállítására alkalmas Tisza-tó expresszben mutatkozik be a korábbi Bmx típusú kocsiból átalakított Bdmpee kocsi, amiben 24 bicikli helyezhető el.

A MÁV-Volán-csoport számára kiemelkedő fontosságú az országos kerékpáros turizmus kiszolgálása, ezért folyamatosak a fejlesztések ezen a területen is. Míg 2019-ben 573 ezer, 2020-ban több mint 661 ezer, tavaly pedig már lényegesen több, közel 845 ezer díjterméket váltottak a biciklivel utazók országszerte. A dinamikusan növekvő kerékpáros forgalom változásait folyamatosan nyomon követik a vasúttársaság szakemberei, hogy a nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsik a biciklis utasok úticéljainak megfelelő járatokban közlekedhessenek.

A Tisza-tó Magyarország kedvelt kiránduló célpontja, a fejlesztéseknek köszönhetően összességében közel 23 ezer kerékpáros utazás történt a régióban a teljes tavalyi turisztikai szezonban. A Tisza-tó expresszvonatot több mint 12 ezren vették igénybe, a Budapest-Tiszafüred és a Budapest-Poroszló viszonylat utasforgalma 2020-ban a pandémia miatti, jelentős mértékű országos visszaeséssel szemben sem csökkent, 2021-ben pedig már 40-65 százalékkal meghaladták 2019 és 2020 teljes éves utasforgalmát.

A március 12-től ősz végéig közlekedő expresszvonattal a Tisza-tó újra közvetlenül és kényelmesen elérhető a fővárosból. A vonat nagy befogadóképességű, már a korábbi kapacitás kétszeresével, 63 kerékpárhellyel rendelkezik. A járatban találkozhatnak utasaink a korábbi Bmx típusú kocsiból átalakított Bdmpee típusú kerékpárszállító kocsival is, ahol 24 kerékpár szállítható. Ilyen kocsiból összesen 7 készül el idén, melyek a nyári főszezonban a Balaton északi partján közlekedő egyes vonatok kerékpárszállítási kapacitását is növelik majd. A Tisza-tó expressz 7:55-kor indul a Keleti pályaudvarról és 10:12-re érkezik Tiszafüredre; visszafelé pedig 17:49-kor indul Tiszafüredről és 20:05-re érkezik Budapestre.

Az expressz elindulása mellett Kisújszállás–Abádszalók–Kisköre között egy plusz vonat jár, és a vonalon közlekedő vonatok többsége március 12-től minden nap nagy kapacitású kerékpárszállító mellékkocsival (BDzx) közlekedik. A Debrecen és Balmazújváros között zajló pályafelújítási munkák miatt jelenleg Debrecenből a Tisza-tó csak Karcagon vagy Kisújszálláson keresztül érhető el átszállással.

Az expresszvonatra a menetjegy és helyjegy mellé kerékpárjegy is szükséges. A térség vasútvonalain oda-vissza útra érvényes Tisza-tavi kerékpárjegy kedvező áron, 420 forintért vásárolható meg, a MÁV applikáción vásárolt jegyekre pedig további 10 százalék kedvezmény kapható.

HÁTTÉR:

Az új emeletes KISS motorvonatok beállásával a budapesti elővárosban javultak a kerékpárszállítási lehetőségek. A motorvonatok bővíthető kerékpárszállító kapacitással rendelkeznek, a tervek szerint az idei nyári szezonban több jármű is ilyen módon átalakítva közlekedik majd, a balatoni forgalom egyre jobb kiszolgálásának érdekében.

Tavaly nyáron a Volánbusz pilot jelleggel indította el a Budapest és a Mátra hegység között közlekedő autóbuszokon a kerékpárszállítási szolgáltatását, aminek keretében járatonként 3-3 bicikli szállítására nyílt lehetőség. A Volánbusz idén további célpontok irányába is tervezi a szolgáltatás kiterjesztését.

A többcélú teres IC+ kocsik gyártásával egyre több InterCity vonalon lehet a kétkerekűt szállítani Budapest és a megyeszékhelyek között, így ilyen kocsik közlekednek már a Budapest-Győr-Szombathely, a Budapest-Veszprém-Zalaegerszeg/Szombathely, a Budapest-Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen-Szolnok-Cegléd-Budapest és a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony IC vonatokban is. Az IC+ kocsik nemzetközi járatokban is közlekednek, így Ausztria, Szlovénia és Szlovákia felé is szállíthatók kerékpárok.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 02. 15:32, kedd | Helyi

Barangolj a Borongolóval – vonattal és Tokajbusszal!

Új, vasúttal összehangolt autóbuszjáratok segítik a tokaji borvidék felfedezését

2022. Augusztus 02. 15:27, kedd | Helyi

Megindult a vasúti teherforgalom a Szeged, Röszke és az országhatár között

Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a MÁV beruházásában megvalósuló Szeged–Röszke vasútvonal felújítása. Elkészült a vasúti pálya, így augusztus 1-jén este megindulhattak a tehervonatok.

2022. Augusztus 02. 15:20, kedd | Helyi

Augusztus elsejétől félóránként jár a vasútvillamos

Sikeresen zárult a TramTrain tavasz óta tartó ingyenes utasforgalmi próbaüzeme,

2022. Augusztus 02. 15:13, kedd | Helyi

Kedvező tapasztalatok a balatoni főszezon közösségi közlekedési utasforgalmában

Javában tart a főszezon a Balatonnál, sokan keresik fel a tavat – méghozzá egyre többen a közösségi közlekedést választják utazásukhoz.