Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Július 12. 17:07, péntek | Külföld
Forrás: Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti:

Újra Közép-Európába jöhet a nyár végén Trump

Újra Közép-Európába jöhet a nyár végén Trump

Kétnapos lengyelországi látogatásra készül Donald Trump amerikai elnök a második világháború kitörésének szeptember eleji 80. évfordulóján, és útja alkalmával két- és többoldalú tárgyalásokat folytat majd

- írta pénteken a Rzeczpospolita lengyel napilap. A lap értesülését hivatalosan még nem erősítették meg. Piotr Wawrzyk lengyel külügyminiszter-helyettes a közszolgálati hírtelevíziónak (TVP Info) azt mondta: a látogatás időpontja akkor lesz hivatalos, ha Washington bejelenti.

Trump júniusban, a lengyel elnök washingtoni útja alkalmával valószínűnek mondta, hogy szeptemberben Lengyelországba látogat, és Andrzej Duda már meg is hívta őt a szeptember 1-jei varsói nemzetközi megemlékezésre. Erre a NATO-tagállamok többi vezetőjét, továbbá az európai uniós tagállamok és a keleti partnerségi program országainak (Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Georgia, Moldova, Örményország, Ukrajna) államfőit is meghívták.

Az amerikai elnök lengyelországi látogatását eredetileg egynaposra tervezték, de a lengyel lap úgy tudja, hogy Trump augusztus 31-én érkezik, és látogatása kétnapos lesz.

Augusztus utolsó napján Lengyelországban szintén évfordulós ünnepségeket tartanak a Szolidaritás független szakszervezet megalapítását megelőző, úgynevezett gdanski egyezmények 39. évfordulója alkalmából.

A Rzeczpospolita szerint Trump látogatásán kétoldalú egyeztetések lesznek, de az amerikai elnök "az államfők szélesebb csoportjával" is találkozik. Emellett Trump feltehetően a Lengyelországban állomásozó amerikai katonákat is felkeresi - írta a lap.

Donald Trump megválasztása óta másodszor látogat majd Lengyelországba. Legutóbb 2017 júliusában járt ott, amikor Varsóban megtartották a Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozóját. Andrzej Duda közben kétszer, 2018 szeptemberében és idén júniusban is járt a Fehér Házban, és mindkét alkalommal kiemelt téma volt a NATO keleti szárnyának erősítése, és napirendre kerültek a kelet-, illetve közép-európai infrastrukturális fejlesztések, valamint az amerikai gázszállítások.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.