Városlista
2022. augusztus 10, szerda - Lörinc

Hírek

2014. Június 04. 18:04, szerda | Belföld
Forrás: (MÁV-Start Zrt.)

Újra a MÁV-START üzemelteti a nemzetközi étkezőkocsikat

Újra a MÁV-START üzemelteti a nemzetközi étkezőkocsikat

Megújuló szolgáltatás, több mint száz új munkahely.

A MÁV-START Zrt. 2014. június 1-jétől maga üzemelteti a nemzetközi járataiban közlekedő étkezőkocsikat, valamint júliustól balatoni vonatokon is újraindítja a szolgáltatást. A vasúttársaság megújult kínálattal és alacsonyabb árakkal várja az utasokat, egyúttal több mint száz új munkahelyet is teremt.

Ungvári Csaba, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban – 2014. június 4-én – nyílt Utasellátó kiállításon jelentette be mindezt.

A MÁV-START 2014. június 1-jétől üzemelteti a nemzetközi vonatokban közlekedő étkezőkocsikat, amelyek szolgáltatásai természetesen a belföldi szakaszokon is igénybe vehetőek. Aznap, vasárnap hajnalban indult az első saját étkezőkocsis vonat Hamburgba, s a napokban Budapestről már mindegyik MÁV-START étkezőkocsi saját üzemeltetésben, megújulva indult – és indul a jövőben is útnak. Időszaktól függően ez napi 21-22 étkezőkocsis vonatot jelent.

A szolgáltatást az elmúlt években külső vállalkozó végezte, a szerződés lejártát követően döntött úgy a vasúttársaság, hogy saját üzemeltetésbe veszi ezeket a kocsikat, és megújítja a kínálatot, valamint kedvezőbb árakat kínál. Az étkezőkocsikkal Ausztriába, Csehországba, Romániába, Németországba, valamint újdonságként Horvátországba, Szlovákiába menő vonatokon találkozhat az utazóközönség. Június 13-ától a bolgár tengerpartra is közlekedik MÁV-START étkezőkocsi. Továbbá július 1-től a Balaton déli és északi partjára tartó egyes vonatokon indul újra belföldi viszonylaton a fedélzeti utasellátás.

Jelentősen megújult kínálat, emelt minőség

Egy-egy étkezőkocsiban mostantól egyszerre 10-18 féle étel közül választhatnak az utasok. Az étlap jelentősen megújult, a választék kialakításakor az adott országok étkezési szokásait is figyelembe vették a szakemberek, a menüben megtalálhatóak a klasszikus utasellátós ételek – mint a paprikás csirkemell galuskával vagy a gulyásleves, bolognai spagetti –, de a cézár saláta, a majorannás jércemell, a borókabogyós marhasült is a kínálat része. Gondoltak az édességet kedvelőkre is: a császármorzsa mellett brownie és zserbó is választható.

Az étkezőkocsi szolgáltatás saját üzemeltetését több hónapos munka előzte meg: a Keleti pályaudvaron raktárhelyiségek újultak meg, a 25 étkezőkocsit új eszközökkel szerelték fel. Lecserélték az étkészleteket, poharakat, asztalterítőket, a konyhák is megszépültek, sok kocsiban a régi berendezéseket felváltották új sütők, grillezők, hűtők.

Több mint száz új munkahely

A szolgáltatás saját kézbe vételével 104 új munkahelyet is teremtett a vasúttársaság, alapvetően szakács és felszolgáló (utazó személyzet), valamint „földi kiszolgáló" (raktáros, pénztáros stb.) munkakörökben. A vasúttársaság maga végzi a kocsik karbantartását, valamint a raktározási, beszerzési, logisztikai tevékenységet is. Mindez jól illeszkedik a MÁV-csoport azon stratégiájába, mely szerint saját fejlesztései, munkaszervezése révén számos korábban külső fél által végzett munkát házon belül old meg, erősítve a vasutas munkahelyeket.

Kiállítás az Utasellátóról

A 66 éves Utasellátó múltját idéző kiállítás nyílt a Közlekedési Múzeumban. Csoki roló, „sztaniolba" csomagolt csemege, csatos üveges üdítő, Herendi, Hollóházi logózott porcelánok – ki ne emlékezne rájuk? Ma már több évtizedes vasúti utazásos emlékek. A MÁV-START májusban hirdette meg az utazóközönség körében az Utasellátó ereklyék megmentését célzó programját, egyebek közt a felhívásra beérkezett tárgyakból is kerültek a tárlat anyagába.

A gyűjtemény bemutatja a korai hálókocsikat, azt, hogy a II. világháború után hogyan indult el az Utasellátó szolgáltatás. Azok, akik a sok eredeti tárgy és dokumentum szemlélésébe belefáradnak, megpihenhetnek a kiállításban berendezett büfékocsi ülésein, „kinézhetnek a vonat ablakán" is, vagy megnézhetik, milyen volt a vetett ágy egy hálókocsiban.

A vitrinekben mindezeken túl különböző büfé, étkező és hálókocsi H0-ás modellek is láthatók. A kiállítás 2014. augusztus 20-ig várja a látogatókat a Közlekedési Múzeumban.

(Fotó: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum)

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 09. 18:11, kedd | Belföld

Büntetőeljárás indult egy 2 és fél éves kislány vízbe fulladása miatt

Gondatlanságból elkövetett emberölés vétség megalapozott gyanúja miatt rendelt el a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozást egy 34 éves nő ellen.

2022. Augusztus 09. 17:16, kedd | Belföld

1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik - írta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

2022. Augusztus 09. 15:09, kedd | Belföld

Újabb unokázós bűnbandát számolt fel a rendőrség

Befejeződött a nyomozás az időseket megkárosító, Angliából irányított csalók ügyében, a 14 tagú bűnszervezet felszámolásáról kedden számolt be a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.

2022. Augusztus 09. 13:06, kedd | Belföld

Hatástalanították az óriási bombát Veszprémban - Fotók

Hatástalanították a Veszprém belvárosában talált 500 kilogrammos szovjet légibombát a Magyar Honvédség tűzszerészei kedden.