Városlista
2024. június 23, vasárnap - Zoltán

Hírek

2023. Június 19. 15:10, hétfő | Helyi
Forrás: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Újabb vonatok esetében lehet kocsiábrán lefoglalni az ülőhelyet

Újabb vonatok esetében lehet kocsiábrán lefoglalni az ülőhelyet

A vakáció első hétvégéjétől balatoni főszezoni helyfoglalással közlekedő vonatokkal, valamint Győrt érintő szombathelyi, szentgotthárdi és soproni InterCity vonatokkal bővült azon járatok köre,

melyekre kocsiábrán megjelölve lehet foglalni ülőhelyet a jegyvásárlás során, hasonlóan, mint amikor moziba vagy színházi előadásra váltunk jegyet.

Májusban indította el tesztjelleggel a MÁV-START az úgynevezett grafikus helyfoglalási rendszerét, amely vasúti kocsik ülőhely-elrendezését mutató sematikus ábrák segítségével teszi lehetővé az utasok számára a megfelelő ülőhely kiválasztását és lefoglalását. Ekkortól még csak a Budapest és Keszthely közötti Balaton InterCity, valamint a Szob és Fonyód közötti Jégmadár expresszvonatokra lehetett foglalni ülőhelyet az új módszerrel, amit azóta már mintegy 8 ezer utas használt a gyakorlatban a jegyváltások során.

A balatoni főszezoni menetrend június 17-i elrajtolásától a magyar tengerhez közlekedő vagy onnan induló Balaton-, Tópart-, Levendula- és Kék Hullám InterCity-k IC- és expresszvonati kocsijaiba, az emeletes vonatként Szob és Fonyód, valamint Nyíregyháza és Siófok között közlekedő Jégmadár, illetve Panoráma expresszvonatokra, továbbá a Miskolc-Fonyód közötti Ezüstpart, a Záhony-Fonyód közötti Aranypart és a Szeged-Balatonszentgyörgy közötti Aranyhíd expresszvonatokra választhatják ki az utasok a számukra megfelelő, még szabad ülőhelyeket.

Június 18-tól pedig a Budapest-Győr vonalon haladó szombathelyi Savaria InterCity-k, valamint a szentgotthárdi és soproni InterCity-k is bekerülnek a továbbfejlesztett helyfoglalási rendszerbe.

A kocsiábrán kiválasztható ülőhelyfoglalási rendszer az ELVIRA internetes jegyváltási felületen (https://jegy.mav.hu/) érhető el a vásárlási folyamat részeként. A grafikus helyfoglalással intézhető jegyváltás esetében az értékesítési felületen a felhasználó számára a grafikus helyfoglalás gomb elérhető, bekapcsolható az adott vonatra mindaddig, amíg a vonaton még van annyi szabad hely, hogy választani tudjon közülük. Az ülés kiválasztási folyamata során szabad, kijelölt, foglalt, illetve nem foglalható ülést jelző ikonok adnak támpontot az utasoknak.

A tervek szerint a vasúttársaság fokozatosan kiterjeszti a fejlesztést a belföldi InterCity-kre, illetve egyes nemzetközi vonatokra is.

További információk a vasúttársaság korábbi közleményében olvashatók:

https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/tobb-balatoni-vonatra-mar-szamozas-alapjan-kocsiabran-megjelolve-lehet

A főszezoni menetrendről itt található részletes tájékoztató: https://www.mavcsoport.hu/mav-csoport/hetvegen-indul-mav-volan-csoport-foszezoni-menetrendje

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Június 23. 09:23, vasárnap | Belföld

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését, az elindított toborzó kampányban pedig várják azokat, akik hozzá szeretnének járulni Magyarország védelméhez

2024. Június 23. 09:22, vasárnap | Sport

Milák Kristóf aranyérmes 200 méter pillangón

Milák Kristóf címét megvédve aranyérmet nyert 200 méter pillangón szombaton a belgrádi úszó Európa-bajnokságon.

2024. Június 23. 09:21, vasárnap | Belföld

Meteorológia: megdőlt az országos melegrekord szombaton

Az előzetes adatok szerint megdőlt a 24 éves országos melegrekord szombaton - közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán szombat délután.