Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. December 18. 15:03, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Újabb elemmel bővül a családi kedvezmények köre

Újabb elemmel bővül a családi kedvezmények köre

Újabb elemmel bővül a családi kedvezmények köre, január elsejétől a kereső tevékenységből származó jövedelmük után nem kell személyi jövedelemadót (szja) fizetniük azoknak a nőknek, akiknek négy vagy több gyermekük van

- mondta el a Magyar Nemzetnek nyilatkozva Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.
A szerdai számban megjelent interjúban kijelentette, hogy az új rendelkezések anyagi elismerést jelentenek tízezer nagycsaládos anyának.

Kifejtette, hogy a kedvezmény a vér szerinti, az örökbe fogadott, valamint a már felnőtt gyermek után is jár. Párhuzamosan igénybe vehető továbbá az élethosszig tartó szja-mentességgel, a családi kedvezményt ebben az esetben az anya a munkavállalói járulékából vagy az apával megosztva érvényesítheti.

A tárca számításai szerin az anyák szja-mentességével jövőre nagyjából 40 ezer nő élhet, együttesen 20 milliárd forint körüli összeg maradhat náluk.

Tállai András beszámolt egy másik, a családok számára szintén lényeges újításról is. A magánszemélyek által fizetett járulékok jövőre társadalombiztosítási járulék néven eggyé olvadnak, ennek mértéke 18,5 százalékos lesz, és a teljes összegből le lehet vonni a családi kedvezményt. Ennek köszönhetően másfél százalékkal nő a szülőknél hagyható összeg. Az államtitkár elmondása szerint ez az újítás elsősorban az alacsonyabb keresetűeknek jelenthet érezhető segítséget. A tervbe vett költségvetési kiesés eléri az egymilliárd forintot.

Tállai András emlékeztetett arra, hogy az állam 2010 óta rendre százmilliárdos nagyságrendű összeget hagy a családoknál. Az új kedvezménnyel együtt ez az összeg jövőre 380 milliárd forint lehet.

Címkék: család, kedvezmény

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.