Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Február 02. 13:06, szombat | Bulvár
Forrás: mti/fotó:pixabay

Új fajta 3D-s nyomtatással készítették el Rodin szobrának kicsinyített mását

Új fajta 3D-s nyomtatással készítették el Rodin szobrának kicsinyített mását

A hagyományos háromdimenziós nyomtatáshoz képest gyorsabban és pontosabban képes elkészíteni mindenféle tárgyat az az új 3D-s nyomtatási eljárás, amelyet a Kaliforniai Egyetem kutatói fejlesztettek ki.

A kutatók egy hagyományos vetítő és egy fényre megkeményedő folyadékot tartalmazó forgó konténer segítségével alig egy perc alatt képesek voltak megalkotni Rodin világhírű szobra, A gondolkodó kicsinyített mását.

A hagyományos 3D-s nyomtatók vékony rétegek egymásra rakásával készítenek tárgyakat. Az eljárásnak vannak hátrányai, köztük az, hogy bizonyos formákhoz, mint például a boltívek, szükség van alátámasztásra a rések feltöltéséhez.

A Haiden Tayler vezette kutatócsoport új 3D-s nyomtatója, amelyet számítógépes axiális litográfiának neveznek, nem kíván megtámasztást és nagyon sima felületű tárgyak előállítására képes.

Az adott tárgy nyomtatását a tudósok azzal kezdik, hogy három dimenzióban számítógépen vagy megrajzolják vagy szkennelik azt. Ezt átalakítják videofelvételek sorozatává, amelyek megmutatják, hogy különböző szögekből miként fest a tárgy. Egy vetítővel ezeket a felvételeket egymásután átlövik egy forgó üvegkonténerbe, amelyet sűrű, fényérzékeny polimerrel töltöttek meg. Amikor fény éri, megkezdődik a polimerizáció. Amint elkészült a tárgy, a fel nem használt anyagot kiöntik, majd újrafelhasználják.

Ily módon egy centiméter magas tárgyakat kevesebb mint egy perc alatt képesek elkészíteni, ami sokkal gyorsabb, mint a rétegek egymásra helyezésével készülő nyomtatás - olvasható chemistryworld.com című hírportálon, amely videóval is illusztrálta az eljárást.

A módszerrel olyan szerkezetek is elkészíthetők, amelyeket bonyolult vagy lehetetlen megalkotni hagyományos 3D-s nyomtatókkal.

A kutatók a laboratóriumban megalkották A gondolkodó szobor egy centiméteres és négy centiméteres mását, készítettek kicsiny hidat, fogmodellt is. A legnagyobb tárgy, amelyet eddig készítettek tíz centiméteres, a legkisebb 0,3 milliméteres.

A szakemberek most azt tanulmányozzák, milyen és mekkora tárgyak készíthetők az új eljárással. Elsősorban dizájnerek számára készült mérethű modelleken, fogimplantátumokon és gyógyászati protéziseken gondolkodnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára