Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. December 09. 20:20, péntek | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

Új Esélyegyenlőségi terv lép életbe a MÁV-csoportnál

Új Esélyegyenlőségi terv lép életbe a MÁV-csoportnál

Középpontban az emberi méltóság

A MÁV-csoport és az érdekképviseleti szervezetek új Esélyegyenlőségi tervet fogadtak el a 2017-2020 közötti időszakra. A most aláírt dokumentum az egyenlő bánásmód, illetve az esélyegyenlőség megvalósulását segítő legfőbb alapelveket és vállalásokat rögzíti. A 2013 és 2016 közötti időszakra vonatkozó Esélyegyenlőségi terv célkitűzéseit is követve jelentősen – 35 százalékkal - nőtt a női vezetők száma.

A MÁV-csoport minden eszközzel törekszik arra, hogy megelőzze és megakadályozza a munkavállalók hátrányos megkülönböztetését. Vállalja, hogy nem hoz az egyenlő bánásmódot sértő munkáltatói intézkedéseket, tiszteletben tartja a munkavállalók emberi értékeit, méltóságát, egyediségét, és olyan pozitív, méltányos és rugalmas intézkedéseket dolgoz ki, amelyek elősegítik a hátrányos helyzetűek pozícióinak javítását – egyebek között ez olvasható a MÁV-csoport és a szakszervezetek által most aláírt Esélyegyenlőségi tervben. A 2017-2020 közötti időszakra vonatkozó dokumentum azzal a céllal készült, hogy ráirányítsa a munkáltatók, a munkavállalók és érdekképviseleteik figyelmét a munkahelyi esélyegyenlőség fontosságára, az egyenlő bánásmód elvének tiszteletben tartására.

Az Esélyegyenlőségi terv azokra a munkavállalókra összpontosít elsődlegesen, akik a munkáltatói intézkedések miatt adott esetben hátrányos helyzetbe kerülhetnek, vagy hátrányos megkülönböztetésnek lehetnek kitéve.

Így például:

  • az öregségi nyugdíj előtt állókra,
  • a családos, legalább egy gyermeket nevelő munkavállalókra,
  • a nőkre,
  • a megváltozott munkaképességűekre,
  • a gyermekgondozás miatt távollévő munkavállalókra,
  • a tartósan, 90 napon túl keresőképtelen dolgozókra.

Mire vállal kötelezettséget a vasúttársaság?

Egyebek között arra, hogy:

  • a munkavállalók foglalkoztatatása során megelőzi és megakadályozza a dolgozók bárminemű – különösen a koruk, nemük, családi állapotuk, nemzetiségük, vallásuk, politikai meggyőződésük miatti – hátrányos megkülönböztetését,
  • az álláshirdetésekben, illetve a megfelelő munkaerő felvételének szempontrendszerében nem szerepel a nem, a nemzeti vagy nemzetiségi hovatartozás, az egészségügyi vagy a családi állapot,
  • kiemelten törekszik elősegíteni a nők szakmai előmenetelét, vezető pozícióba kerülését,
  • a szakmai gyakorlati idő számításánál nem érheti hátrány az adott munkavállalót gyerekszülés, gyerekgondozás, illetve képzés miatti távollét következtében.

Az Esélyegyenlőségi tervet aláíró felek hangsúlyozzák, hogy elítélik a zaklatás és az erőszak minden formáját (zéró tolerancia), s a munkáltatónak kötelessége megvédeni ezektől a veszélyektől a munkavállalóit.

Az Esélyegyenlőségi Konferencián részt vevők megállapodtak abban, hogy közös akciótervet dolgoznak ki az Esélyegyenlőségi terv megvalósítása érdekében.
A társadalmi felelősségvállalást kiemelt szempontként kezeli a MÁV-csoport, ezért is csatlakozott az Európai Unió által életre hívott Sokszínűségi Kartához.

A vállalat a nemzetközi dokumentumot 2016. október 20-án írta alá.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:30, szerda | Sport

Veszélyben a feljutás, a Győr azonnali hatállyal menesztette Kuznyecov Szergejt

A labdarúgó Merkantil Bank Ligában harmadik helyen álló ETO FC Győr azonnali hatállyal szerződést bontott Kuznyecov Szergej vezetőedzővel.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak