Városlista
2021. február 26, péntek - Edina

Hírek

2020. Október 28. 13:49, szerda | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Új buszok a fővárosi és elővárosi közlekedésben

Új buszok a fővárosi és elővárosi közlekedésben

Új, légkondicionált, alacsony padlós, teljes egészében állami forrásból vásárolt buszokkal bővül az elővárosi buszflotta Budapesten és környékén.

A 30 Mercedes Conecto G csuklósbusz a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is megfelel, és Pécel, Gyál, Csepel, Szigetszentmiklós, valamint a 17., 18. és 21. kerületek közlekedését szolgálja majd ki. Az új buszok nyár óta fokozatosan álltak forgalomba a Volánbusz hálózatában.

A Volán autóbusz-állományának fiatalítása fontos lépés Magyarország buszstratégiájának megvalósításában és a fenntartható, környezetbarát közösségi közlekedés feltételeinek megteremtésében. A mostani beszerzés része a Volánbusz 2019 és 2022 között zajló járműpark-megújítási programjának. Év végéig a tervek szerint további 574 darab új, két- és háromtengelyes, dízelüzemű, helyközi kivitelű autóbusz beszerzésére ír ki közbeszerzési pályázatot a társaság. Eredményes közbeszerzési eljárást követően 2021 tavaszán köthető meg a nyertessel a szerződés.

A teljes egészében állami forrásból vásárolt 20 új csuklósbusz mellé a mai napon újabb 7 busz érkezett. Október végére megérkezik a megrendelés következő 3 darabja, így november elejétől már mind a 30 Mercedes-Benz Conecto G közlekedhet majd Pécelről, Gyálról és Szigetszentmiklósról a fővárosba. Az agglomeráció mellett jelentős részben budapesti utasokat is szolgálnak majd Budapest 17., 18. és 21. kerületében is.

Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár kiemelte: A kormány Budapest fejlesztésekor is arra törekszik, hogy könnyebbek, élhetőbbek, egyszerűbbek legyenek a magyarok hétköznapjai. Budapest legyen lakosságbarát és felhasználóbarát város. Budapest fejlesztésében a kormány természetesen együttműködik a városvezetéssel. Budapest fejlesztésének legfontosabb területe a közlekedés. A közlekedés érinti a legtöbb budapestit, mindannyiunk életére hatással van, ehhez szükséges a legtöbb közösségi erőforrás és munka, és a közeledés gyakorolja a legnagyobb hatást környezetünkre és a városi közérzetre. A budapesti közösségi közlekedés támogatásának és fejlesztésének részeként, a kormány 100%-os finanszírozásával forgalomba áll 60 darab új, korszerű autóbusz az elővárosi és a budapesti közlekedésben, ezek beszerzésére a kormány 6 milliárd forintot biztosított. A buszok vadonatúj, akadálymentes, légkondicionált, fedélzeti utastájékoztató képernyőkkel és kamerákkal, valamint utasszámlálóval ellátott, környezetbarát járművek. A most forgalomba állított buszok is megerősítik azt a tényt, hogy Budapest nem csak a belvárosból áll. A kormány vallja: Budapest minden lakója, minden kerülete és minden városrésze egyenragú, a külső kerületekben lakókat is megilleti a jó közlekedés.

Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója elmondta: „Az Európai Unió klímapolitikai célját, hogy 2050-re nulla százalékra csökkenjen a közlekedésben a szén-dioxid-kibocsátás, csak hatékony, fenntartható, versenyképes tömegközlekedés kialakításával érhetjük el. A Volánbusz és a MÁV júliusi integrációja óta gőzerővel dolgozunk a két közösségi közlekedési ágazat összehangolásán, célunk, hogy 2022-re létrejöjjön a tarifaközösség. Az évi 800 millió utasnak olcsó, versenyképes, vonzóbb közösségi közlekedést szeretnénk biztosítani, azonban az integráció egy hosszú folyamat, ami természetesen magában foglalja a vasúti csomópontokra történő autóbuszos ráhordás kiépítését. A pályafelújításokon túl folytatni kell a vasúti jármű- és buszpark megújítását is, ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a menetrendi összehangolás maradéktalanul megtörténhessen.”

Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója elmondta: az új Mercedes-buszok olyan vonalakon állnak forgalomba, amelyek mutatják, mennyire szorosan összetartozik az állami fenntartású agglomerációs és a fővárosi fenntartású helyi közösségi közlekedés. A péceli 169E szolgálja ki a rákoscsabai, rákoskeresztúri ingázókat is. A gyáliakat Budapesttel összekötő 84E, 89E, 94E, 294E járatok egyúttal a XVIII. kerület számára jelentenek kapcsolatot a 3-as metróhoz. Csepel, Halásztelek és Szigetszentmiklós buszközlekedése szoros egységet alkot. Ezek a buszok államiak, Volánbusz-üzemeltetésűek, de Budapest és a BKK rendszerébe való történelmi illeszkedésük miatt kékek. Mindegyik irányba, Pécel, Gyál és Szigetszentmikós felé is dolgozunk azon, hogy a buszok mellett vagy helyett a távolabbi jövőben a hévek és a vasút is nagyobb szerephez jusson. Budapest és az agglomeráció közlekedése egységes egész, melyben az integrációt fokoznunk kell. A fővárosi és elővárosi buszközlekedés szervezeti integrációjára, a regionális tarifaközösségre és akár a szervezetileg is közös városi-elővárosi közlekedésszervezőre számos jó példát látunk több európai fővárosban is. Ebbe az irányba kell tovább haladnunk - azzal, hogy a Volánbusz nemrég a MÁV irányítása alá került, újabb lehetőség nyílt a szolgáltatások jobb összehangolására.”

Pafféri Zoltán a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a 30 új autóbusz forgalomba helyezésével a fővárosi agglomerációban szolgáló 56 járműből álló csuklós flotta több mint fele megújul, aminek köszönhetően az érintett állomány átlagéletkora a jelenlegi majdnem 6 és félről 3 évre csökken. Az autóbusz-társaság vezetője hozzátette, hogy a már megvalósult beszerzéseknek köszönhetően az elmúlt két évben 866 új és újszerű autóbusz állt forgalomba a Volánbusznál és jogelőd társaságainál. 2021 év végéig pedig a tervek szerint további 574 darab új, két- és háromtengelyes, dízelüzemű, helyközi kivitelű autóbuszt szerez be a Volánbusz.

Az új alacsonypadlós, klimatizált buszok kerekesszékkel vagy babakocsival is használhatók – hasonlóan a BKV és a VT Arriva által Budapesten már üzemeltetett Mercedes Conecto G csuklósokhoz. A 37 ülő- és 76 állóhelyet kínáló járművek a korábbiaknál tágasabbak. A hathengeres, 360 lóerős dízelmotorok a legkorszerűbb, EURO 6D környezetvédelmi normának is megfelelnek, így csökken a károsanyag-kibocsátás is. A buszokba néhány biztonsági, diagnosztikai, és utastájékoztatási rendszert Debrecenben, a magyar szállítónál építik be és a forgalomba helyezés is itt történik – így, bár a buszokat Törökországban gyártják, az új járművekben hazai hozzáadott érték is van.

A Volánbusz vidéki városok számára hatvan ugyanilyen buszt vásárolt – ezek sárga, fehér és szürke fényezésben – például Győrbe, Székesfehérvárra kerültek.

Az új csuklós autóbuszok megrendeléséről szóló megállapodást 2020. március 5-én írta alá a Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft. az ITK Holding Zrt. leányvállalatával, az Inter Traction Electrics Kft.-vel. A beszerzés értelmében egy éven belül 90 darab új generációs Mercedes-Benz Conecto G típusú jármű kezdi meg szolgálatát a közlekedési vállalatnál. A buszok egyharmada, mintegy 30 busz a fővárosi és elővárosi közlekedés segítését és a buszflotta fiatalítását szolgálja majd, míg a fennmaradó 60 darab vidéki nagyvárosokban – többek között Székesfehérvárott és Győrben – teljesít szolgálatot. Budapest és az elővárosok kiszolgálását segítő 30 új buszra a Volánbusz 3,2 milliárd forintot, míg a 60 új vidéki buszra a Volán Buszpark Kft. közel 6,3 milliárd forintot fordít.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Február 24. 10:28, szerda | Helyi

Számítógép Álom - Kisgyermekek kapnak ingyen számítógépeket

Digitális felzárkózást segítő céllal számítógépeket kapnak gyermekek, teljesen ingyen.

2021. Február 24. 10:24, szerda | Helyi

Közelmúltunk történetei az oktatás szolgálatában

Megjelent az Emlékeztető folyóirat legújabb száma

2021. Február 24. 10:22, szerda | Helyi

Ideiglenesen elköltöztek a jegypénztárak a Keleti pályaudvaron

Márciusban elkezdődhet az utascentrum építése a Keleti pályaudvaron.

2021. Február 18. 16:09, csütörtök | Helyi

A focipályától a kórház-éjszakáig

Miklós Péter előadása a Magyar Széppróza Napján