Városlista
2020. július 6, hétfő - Csaba

Hírek

2019. December 09. 09:09, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Tűzben született alkotások párbeszéde

Tűzben született alkotások párbeszéde

Megnyílt a XXII. Vásárhelyi Kerámia Szimpózium beszámoló kiállítása

Idén ősszel huszonkettedik alkalommal került megrendezésre Hódmezővásárhelyen kerámia szimpózium. Az ország számos pontjáról és a határokon, sőt a tengerentúlról érkezett alkotók a több mint egy hónapos időszak alatt készült munkáikat az Alföldi Galériában csütörtök este megnyílt beszámolókiállításon tárták a közönség elé.

A megnyitóra érkezetteket Kis Andrea alpolgármester köszöntötte, méltatva a szimpózium eddigi eredményeit, majd Lovag Zsuzsa régész, muzeológus, a Vásárhelyi Kerámia Szimpózium védnöke megnyitójában kifejtette: a szimpózium lehetőséget ad arra, hogy a művészek egymás személyiségét és alkotói módszereit megismerve gazdagítsák saját világukat és eszköztárukat.

A most megnyílt kiállítás is ezt támasztja alá, hiszen a kiállított műtárgyak egymásnak felelve folytatnak kommunikációt egymással, függetlenül attól, hogy az egyik kerámia alkotója az Egyesült Államokból érkezett tapasztalt művész,Peggy Bjerkan, míg a másik a friss diplomás Farkas Gabriella, a prágai művészeti főiskola tanára, Gabriel Vach, vagy a vásárhelyi szobrászművész, Kotormán Norbert.


A Vásárhelyi Kerámia Szimpózium huszonkét évét annak az együttműködésnek köszönheti, amely a művészeket, a hátteret biztosító gyárakat, a várost és a múzeumokat összeköti – fogalmazott Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész, Érdemes Művész, a Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány és Egyesület elnöke. Az alkotási folyamatban résztvevő művészek az ipari létesítményekben nemcsak a közel hetvenféle alapanyagból válogathatnak, a munkájukat a gyárak szakembereinek segítik, s az Alföldi Galéria pedig lehetőséget ad, hogy a művek találkozhassanak a vásárhelyi közönséggel, erre január 26-ig lesz lehetőség a Kossuth téri kiállítóhely Szőnyi utcai szárnyában.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 06. 11:21, hétfő | Helyi

Határsértő Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.

2020. Július 06. 11:18, hétfő | Helyi

Baleset szemtanúit keresi a Szegedi Rendőrkapitányság

A Szegedi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya 06010/1783/2020. bűnügyi számon folytat nyomozást közúti baleset gondatlan okozása vétségének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

2020. Július 06. 11:14, hétfő | Helyi

A vasút izgalmas, de nem játszótér!

A nyári szünet beköszöntével, nagyobb valószínűséggel „játszanak” elfoglaltság után kutató fiatalok a vasúti töltéseken, álló szerelvényeken.

2020. Július 06. 11:09, hétfő | Helyi

Idén több mint 900 kilométeren üzemel be korszerű vasúti mobilkommunikációs rendszert a MÁV és a GYSEV

Modern vasúti forgalomirányítási rendszert vesz használatba idén a MÁV és a GYSEV több mint 900 kilométernyi hazai pályán egy új digitális mobilkommunikációs hálózat révén.