Városlista
2024. június 24, hétfő - Iván

Hírek

2023. Május 09. 09:32, kedd | Helyi
Forrás: Bódi Ábel

Tudod, melyik a legmegosztóbb fafajunk?

Tudod, melyik a legmegosztóbb fafajunk?

Bizony, van ilyen! Azt gondoltad, csak a politika tudja megosztani az embereket?

Tévedsz! Egy olyan fa is képes még a döntéshozók között is egyet nem értést szítani, amely ráadásul nem is őshonos.

Ha azt mondom, „erdő”, akkor egy alföldinek egész más kép ugrik be, mint egy olyan olvasónknak, aki legalább 300–400 méteres magasságban szocializálódott. A homoki embernek megélhetése ez a fa, pedig nem mindenki örül a térnyerésének, kiváltképp a természetvédők. Nem alaptalanul, ugyanis ez a fa Észak-Amerikából került hozzánk, és ahol megjelenik, ott jóformán kiirthatatlan. A gyökerein megtapadó baktériumok megkötik a nitrogént, ami rövid úton rendkívül szegényes aljnövényzet kialakulásához vezet. Emellett gyorsan hódítja meg az újabbnál újabb területeket, ahol kiszorítja az őshonos fafajokat.

Magyarországon a 20. század közepétől tartunk számon igazán jelentős akácosokat, habár Európába már a 17. század elején behozták. Itthon olyannyira megtalálta a helyét, hogy mára az összes erdőnk negyede (!) akácos, ami a leggyakoribb fánkká teszi. Nem véletlen, hogy ekkora sikere van, és nemcsak magától kezdett újabb és újabb vármegyék meghódításába. Sokan telepítik, hiszen gyorsan nő, jó bútor- és tűzifa lesz belőle. Ehhez akár 30 év is elég, míg a tölgyeinknek minimum 70-80 év szükséges.

Virága ízletes, jellegzetes édes íze van.
Kép: Canva

Az akácméz is ott van a pozitív tulajdonságai között, valamint az is, hogy az erdő vadja is szereti. Ezért nehéz kérdés megítélni az akác létjogosultságát hazánk erdeiben, főleg úgy, hogy az olyan őshonos társulásokat, mint a pusztai tölgyesek, már nem fogják látni unokáink. És ha a sivatag és az akác közül kell választani, akkor talán mégis egyértelmű, hogy melyik rosszat válasszuk…

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Június 24. 07:18, hétfő | Sport

Sallai: Barniért is küzdöttünk

A mérkőzés legjobbjának választott Sallai Roland szerint a magyar labdarúgó-válogatott a súlyos arcsérülést szenvedő Varga Barnabásért is küzdött a skótok ellen drámai küzdelemben 1-0-ra megnyert utolsó Európa-bajnoki csoportmérkőz

2024. Június 24. 07:15, hétfő | Sport

Óriási küzdelemben, az utolsó utáni pillanatban lőtt góllal nyert a magyar válogatott

A magyar labdarúgó-válogatott Csoboth Kevin 101. percben szerzett góljával 1-0-ra legyőzte Skóciát vasárnap a németországi Európa-bajnokság utolsó fordulós csoportmérkőzésén Stuttgartban.

2024. Június 24. 07:14, hétfő | Sport

Varga arccsonttörést szenvedett, de stabil az állapota!

A magyar labdarúgó-válogatott középcsatárának, Varga Barnabásnak eltört az arccsontja, ezért valószínűleg órákon belül megműtik, így számára véget ért az Európa-bajnokság.