Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. Október 12. 09:28, kedd | Helyi
Forrás: Elek András igazgatási ügyintéző

(Tovább) Láthatóság

(Tovább) Láthatóság

Októberi kiállításajánló az Alföldi Galériából

Két héttel tovább, október 24-ig tekinthető meg a tavalyi hódmezővásárhelyi kerámiaszimpózium Szimmetria címet viselő beszámoló kiállítása az Alföldi Galéria Kossuth téri szárnyában.A hónap végén az elmúlt Vásárhelyi Őszi Tárlat Fiatal Festők Nívódíjával kitüntetett Szabó Franciska festőművész Láthatóság című egyéni kiállítása nyílik meg a főtéri képzőművészeti kiállítóhelyen.

Évről-évre egy-egy tematika mentén, a rendelkezésre álló anyagok és technológiák sokféleségét kihasználva alkotnak Hódmezővásárhelyen a kerámia alkotótáborba meghívott ipar- és képzőművészek. A 2020. esztendő műhelymunkája a szimmetria mentén szerveződött. Az ősz eleje óta megtekinthető kiállítás egészen október 24-éig tart nyitva az Alföldi Galéria földszintjén, ahol tucatnyi alkotó közel száz kisebb-nagyobb kompozíciója, változatos és sokszínű munkája várja (még) a látogatókat.

Az év eleji járványhelyzet bizonytalansága miatt nem 2021-ben kerül sor a 68. Vásárhelyi Őszi Tárlatra – a hatvanhetedik kiállítást a késő tavaszi nyitástól a nyár végig nézhette meg a nagyérdemű ‑, de a szervező közgyűjtemény idénre is tartogat egy, az őszi tárlatokhoz kapcsolódó kiállítást. Október 24-én nyílik az Alföldi Galéria Szőnyi utcai szárnyában Szabó Franciska festőművész Láthatóság című kiállítása.

A 2020. évi tárlaton a Fiatal Festők Nívódíjával elismert alkotó egy több mint fél évtizedes művészi sorozatát mutatja be a vásárhelyi közönségnek: az alkotások középpontjában neonsárga láthatósági mellényt viselő emberek állnak. Míg Szabó Franciska, a 67. tárlaton szereplő két munkája a távol-keleti ipari világ „dehumanizáltságára” hívta fel a figyelmet, addig most kiállításra kerül művek közül jónéhány a hazai közmunka programban résztvevőkre irányítja a fókuszt. A fiatal, Derkovits-ösztöndíjat is elnyert művésznő képein arra az ellentétre helyezi a hangsúlyt, miszerint a figyelemfelhívó és balesetmegelőző, rikító színű mellény viselői mind társadalmilag, mind egyénileg „belevesznek” az őket körülvevő közegbe.

Az egykori ógimnázium emeleti termeiben történelmi és tematikus egységekben ismerhető meg az Alföld (képző)művészete – a 19 századi eleji festészettől a Vásárhelyi Őszi Tárlatok világáig ‑ mintegy háromszáz festményt és plasztikát felvonultató állandó kiállításon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.

2024. Április 24. 07:51, szerda | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks jutott elsőként a döntőbe

A bajnokságban harmadik helyezett Paksi FC jutott elsőként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, miután kedden hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a vendég Kisvárdát.