Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. Június 30. 15:48, szerda | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Tovább bővültek a kerékpárral utazók lehetőségei a MÁV-Volán-csoport járatain

Tovább bővültek a kerékpárral utazók lehetőségei a MÁV-Volán-csoport járatain

A kerékpáros turizmus népszerűsége továbbra is nő, egyre többen választják a közösségi közlekedést biciklitúráik kiindulópontjának megközelítéséhez.

A MÁV-Volán-csoport folyamatosan arra törekszik, hogy a kerékpáros utasok számára jobb és bővebb szolgáltatást nyújtson. A MÁV-START új balatoni kerékpáros tarifarendszert vezetett be június 19-től. A vasúton már bevált a bicikliszállítás, június 16-tól tesztjelleggel pedig a Volánbusz egyes autóbuszjáratain is magunkkal vihetjük a kétkerekűt.

A MÁV-START és a Volánbusz fenntarthatósági célkitűzései támogatják és népszerűsítik az alternatív közlekedési lehetőségeket, amelyek hozzájárulnak környezetünk megóvásához. A kerékpáros turizmus ugrásszerű növekedése jól mutatja, hogy a kétkerekű előnyeit egyre többen igyekeznek kihasználni, mivel – a sportolási, kikapcsolódási lehetőségek mellett – ennek segítségével könnyebben elérhetők közösségi közlekedéssel nem megközelíthető úti célok is.

A vonattal biciklit szállítók száma idén – a járványhelyzet és a kedvezőtlen tavaszi időjárás ellenére is –rohamosan nő, idén eddig közel 272 ezren vettek kerékpárjegyet. A MÁV-START a tavasztól őszig tartó szezonban – lehetőségeihez képest – jelentősen növelte a kerékpárszállítási kapacitásokat, és a lehető legtöbb kocsit közlekedteti a bringás szezonban. A népszerűbb biciklis túrahelyekre olyan nagybefogadóképességű kocsival kiegészített vonatok közlekednek, amelyeken 32-36 kerékpár is elfér. Többek között a Zemplén, a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó is könnyen és jól megközelíthető vonattal, így ezekbe a régiókba szervezett biciklitúrák esetén kitűnő választás a vasút szolgáltatásait igénybe venni.

A MÁV-Volán-csoport további fejlesztéseivel még inkább a kerékpárosok partnere kíván lenni, ennek érdekében folyamatosan bővíti szolgáltatásait.

A MÁV-START június 19-ével új jegytípust vezetett be a balatoni kerékpáros utasok számára, mellyel 99 forintos alapáron szállítható a kerékpár azok számára, akik bármely balatoni állomásról indulnak vagy oda érkeznek. Emiatt a korábbi évekből ismert, egész napos korlátlan utazást biztosító Balatoni kerékpáros túrajegy az idén nyáron nem váltható meg. A 99 forintos Egyúti Balaton kerékpárjegy vonathoz kötött, csak a kiválasztott vonaton érvényes utazásra. Az új jegytípus nagyon népszerű, másfél hét alatt több mint 9000 ilyen jegy kelt el. A zsúfoltság elkerülése érdekében a balatoni vonatok többségén a kerékpárok számára a kerékpárhelyjegy megváltása is kötelező. Érdemes a kiválasztott vonatra a kerékpárjegyet és kerékpárhelyjegyet is minél korábban, elővételben megváltani. A kerékpárhelyjegy ára vonatonként, férőhelyek függvényében változik. Az olyan járatokon, amelyek kifejezetten sok kerékpár szállítására alkalmasak a kerékpárhelyjegy ára 0 forint, a kis és közepes férőhelykapacitású vonatokon a kerékpárhelyjegy díja 350 vagy 700 forint.

A döntésben, előzetes tájékozódásban segítséget nyújt a MÁV-VOLÁN-csoport honlap kerékpárszállítási aloldala (https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/kerekparszallitas). Itt sok hasznos tanács mellett a jegyváltásról, az elektromos rásegítéses biciklik szállítási feltételeiről, a kerékpáros túrajegyekről, a kerékpárszállításra alkalmas járműtípusokról és azok kapacitásáról, a kerékpárhelyjegyek áráról és a főbb bringás úti célokról is tájékoztatást adunk.

A Volánbusznál június 16-tól tesztjelleggel, a Budapest és a Mátra között közlekedő egyes autóbuszjáratokon, az autóbusz hátfalára szerelt kerékpárszállítókon járatonként 3 kerékpár is szállítható. Az 1044-es számú, Budapest–Gyöngyös–Mátraháza–Galyatető–Mátraszentistván autóbuszvonal Budapestről 8:15-kor, Mátraszentimréről pedig 14:50-kor, valamint az 1046-os számú, Budapest–Gyöngyös–Mátraháza–Parádfürdő–Bükkszék autóbuszvonal Budapestről 7:45-kor és 11:45-kor, Bükkszékről pedig 13:35-kor és 17:35-kor induló járataira egy útra 990 forintért, elővételben váltható kerékpárjegy a Volánbusz honlapján, a visszaváltás lehetősége nélkül. A kerékpárjegy a Volánbusz budapesti pénztáraiban is megvásárolható menetjeggyel együtt, vagy korábban már megvásárolt menetjegy mellé önállóan is.

A szolgáltatás a vonóhorgos szállítóeszközre történő felszerelést lehetővé tévő egyes megállóhelyek között vehető igénybe, az alábbi relációkban, mindkét irányban:

  • Budapest, Stadion autóbusz-pályaudvar – Gyöngyös, autóbusz-állomás,
  • Budapest, Stadion autóbusz-pályaudvar – Mátraháza, autóbusz-állomás,
  • Budapest, Stadion autóbusz-pályaudvar – Galyatető, Kodály Zoltán sétány,
  • Budapest, Stadion autóbusz-pályaudvar – Mátraszentistván, központ,
  • Budapest, Stadion autóbusz-pályaudvar – Mátraszentimre, Vadvirág turistaház,
  • Budapest, Stadion autóbusz-pályaudvar – Parádfürdő, kórház,
  • Budapest, Stadion autóbusz-pályaudvar – Bükkszék, gyógyfürdő.

Az új szolgáltatás mellett a – kizárólag összecsukható – kerékpárok poggyásztérben történő szállításának lehetősége is megmarad a kapacitás erejéig, az útipoggyász szállítására vonatkozó feltételek és díjszabás szerint. A kerékpárszállítás további feltételeiről a Volánbusz honlapján lehet tájékozódni.

A tesztüzem sikere esetén a társaság a szolgáltatás bővítését tervezi, elsősorban a turisztikailag frekventált területeken.

A kerékpárkapacitás bővítés érdekében a mellékvonalakról jól ismert Bz motorvonatok mellékkocsijaiból idén hetet építenek át új nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsivá a Szolnoki Járműjavítóban, ezek fokozatosan állnak forgalomba. Velük a nyári hónapokban találkozhatnak majd az utasok: első ütemben a Tisza-tó környéki vasútvonalakon, majd a Börzsönyben és a Vác-Balassagyarmat vonalon állnak forgalomba.

A járműről készült videó az alábbi linken érhető el: https://fb.watch/6sa8pqjQZW/

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.