Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Május 21. 21:19, szombat | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Történelmi tények, emberi érzelmek és politikai célok hálójában

Történelmi tények, emberi érzelmek és politikai célok hálójában

Turbucz Dávid Horthy-kultuszról szóló könyvét mutatták be az Emlékpontban

A Horthy Miklós tevékenységét megítélők legtöbbje a kormányzó teljesítményét a skála szélső értékein helyezi el. Vannak, akik az országmentő állam8férfit, míg mások a magyarok ezreit halálba küldő zsarnokot látják benne. Turbucz Dávid, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének munkatársa A Horthy-kultusz 1919–1944 című könyvében és a hódmezővásárhelyi Emlékpontban csütörtök este megtartott előadásában is igyekezett a mindkét nézőpont által figyelembe vett történelmi adatokat sorra venni.

A történész elmondta Horthyról : ötven éves koráig nem is élt életvitelszerűen Magyarországon, az Osztrák-Magyar Monarchia országaiban futotta be katonai karrierjét, csak nyaranta látogatva haza Kenderesre. Amikor azonban 1920-ban, az elveszett világháború és a Tanácsköztársaság viharos hónapjai után az ország élére választották, olyan programmal lett kormányzó, amely az országot a válságból kivezető államférfiként mutatta meg őt.

Turbucz Dávid szólt arról is, hogy Horthy a nyilvánosság előtt tett nyilatkozatai szerint ugyan nem várta el, hogy példaképéhez, Ferenc Józsefhez hasonló módon ünnepeljék, a dokumentumok igazolják, hogy mégis ismerte és támogatta a tiszteletére megtartott születésnapi és névnapi ünnepségek lebonyolítási rendjét.

A bécsi döntéseket követően az egykor elcsatolt és általuk visszatért területekre történő bevonulásainak koreográfiája is változott az idők során. 1938-ban még ünnepélyes keretek között vonult be fehér lován a felvidéki városokba, azonban a Kárpátalját – ahol akkor már háborús cselekmények zajlottak – minden különösebb ünneplés nélkül kereste föl, míg a Délvidék visszatértekor, 1940-ben csak az impériumváltás után két hónappal, a Szent István-napi ünnepek idején kereste fel a vajdasági városokat.

Horthyban politikai ellenfelei a diktátort látták, a Népszava már 1929-ben a fasiszta jelzőt aggatta rá, 1945 után a kommunista propaganda szívesen nevezte imperialistának, sőt a Ludas Matyi karikatúráján Hitler kutyájaként is ábrázolták az egykori kormányzót. 1948 után a negatív Horthy-kép kötelezővé vált a történész szakma képviselői között – ezt az 1950-es években ajánlatos volt komolyan is venni –, amely csak a kádári konszolidáció idején, a kisebb példányszámú kiadványokban válhatott árnyaltabb értékeléssé. 1993-ban Horthy újratemetése idején mindkét nézet hangjai erősen szóltak a magyar társadalomban, amelyet egészen 2007-ig csend követett. Akkor a Jobbik, mint politikai párt igyekezett benne megláttatni a rendpárti vezért, aki saját politikai elképzeléseiknek megtestesítője, míg a baloldalról a kritika hangjai váltak hangossá, s azóta ezek az álláspontok megmerevedtek.

Turbucz Dávid hangsúlyozta: a Horthyval kapcsolatos meglátások nagyon eltérőek: vannak, akik Horthy újraszületésében reménykednek a haza sorsának jobbra fordulása érdekében, míg mások a fasiszta hazaárulót látják benne. Az előadás végén Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője kijelentette: Turbucz Dávid empirikus kutatásokon alapuló módszerével, a tényekre és nem az érzelmekre alapozva állította össze a Horthyról szóló munkáját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Sport

A végén fordított a Fradi, döntőbe jutott a Magyar Kupában

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.

2024. Április 25. 08:02, csütörtök | Sport

Második helyen zárt Benyó Máté Nyirádon

A szezonnyitó máriapócsi győzelem után Nyirádon a második helyet szerezte meg a Korda Racing csapatában versenyző Benyó Máté, Kovács Sámuel a dobogó legfelső fokára állhatott.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.