Városlista
2019. december 13, péntek - Luca

Hírek

2019. Augusztus 12. 11:51, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Tornyaival találkoztak a Natura alkotói

Tornyaival találkoztak a Natura alkotói

Folytatódik a makói művésztelep és a vásárhelyi múzeum együttműködése

Az idén augusztus elseje és huszadika között működő, makói XII. Natura Marosmenti Művésztelep alkotói látogattak el a Tornyai János Múzeumba, ahol a százötven éve született névadó Gyönyörködő lélekkel festeni című, a festőművész közel háromszáz képét felvonultató tárlatát a közgyűjtemény művészettörténésze, Képiró Ágnes vezetésével ismerhették meg.

A makói művésztelep munkájában az idén tizenhét alkotó vesz részt, tizenöten az ország számos pontjáról, míg egy-egy művész a Vajdaságból, illetve Erdélyből érkezett. A Vásárhelyhez köthető művészek közül a művésztelepen alkot Dömötör Mihály fotóművész, V. Nagy Nándor szobrászművész, a vásárhelyi múzeum restaurátora, valamint első alkalommal vesz részt a közös alkotómunkában Sonkoly Tibor festőművész.

A művésztelep két kiállításmegnyitóval vette kezdetét, Nadobán László kerámiaművész Mázak bűvöletében című kiállítása a makói levéltárban, míg Dömötör Mihály Kereszt parafrázisok című tárlata Képiró Ágnes rendezésében a makói József Attila Könyvtárban látható. A Natura művésztelepen az alkotómunka minden évben sajtáros tematika jegyében zajlik, az idei alkotási folyamat témája a labirintus, amelyet szabad interpretációban, technikai és műfaji megkötések nélkül jelenítenek meg a művészek. A Natura Marosmenti Művésztelepen több tájábrázolással foglalkozó művész is alkot, akik számára különösen inspiráló volt Tornyai János műveivel találkozni.

A hódmezővásárhelyi közgyűjteményben a makói művésztelep több mint egy évtizedes tevékenységét 2019 februárjában, az Úton című kiállításon ismerhették meg a látogatók, s az együttműködés folytatásaként a művésztelep vezetőjének, Karsai Ildikónak önálló kiállítása és könyvbemutatója is lesz novemberben a Tornyai János Múzeumban.

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 13. 11:49, péntek | Helyi

Határrendészeti összesítő Csongrád megyéből

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba harminc határsértő Csongrád megyében tegnap.

2019. December 13. 11:47, péntek | Helyi

Körözött Range Rover Nagylakon

A magyar rendőrök a brit hatóságok által körözött gépkocsit foglaltak le a Csongrád megyei határátkelőhelyen.

2019. December 13. 11:42, péntek | Helyi

Népi hagyományvilág a huszadik századi irodalomban

Hagyomány, népi írók, nemzeti önismeret címmel rendezett konferenciát az Emlékpontban a közgyűjteménnyel együttműködésben a Bálint Sándor Szellemi Örökségéért Alapítvány, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával.

2019. December 13. 11:30, péntek | Helyi

Tetőtérrel bővült az Aranyossy iskola

Az új épületrészt pénteken veszik birtokba