Városlista
2019. augusztus 25, vasárnap - Lajos

Hírek

2019. Május 15. 15:41, szerda | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Tornyai-konferencia a vásárhelyi múzeumban

Tornyai-konferencia a vásárhelyi múzeumban

Tornyai János (1869-1936) festőművész születésének 150. évfordulója alkalmából a nevét viselő hódmezővásárhelyi múzeum tudományos tanácskozást rendez május 16-án 10 órai kezdettel.

A nap folyamán elhangzó előadások Tornyai és az alföldi művészet kapcsolatát, valamint a huszadik századi magyar festészet kimagasló alakjának életművét járják körül.


Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatójának köszöntőjét követően a konferencia Alföldi festészet – festők az Alföldön címet viselő nyitó előadásán Sümegi György művészettörténész, muzeológus az alföldi születésű, valamint az ide települt művészek „táj-képéről” tartott jelenkori átvilágítás és összehasonlítás eredményeit ismerteti, míg a hódmezővásárhelyi Tóth Károly azt dolgozza fel, hogy az alföldi festészet fogalma hogyan kapcsolódik Tornyai János festészetéhez és szervező tevékenységéhez. Nagy Imre művészettörténész, a Tornyai János gyűjteményes kiállítás kurátora – a konferenciát a szeptember közepéig látogatható Gyönyörködő lélekkel festeni tárlat falai között rendezik – Tornyai és Mári különleges, egymásra erőteljesen ható kapcsolatát boncolgatja.

Tornyai János 1928-1929 folyamán Baján készült alkotásait veszi górcső alá N. Kovács Zita művészettörténész, a Duna-parti város múzeumának igazgatója, majd Szabó Noémi, a Ferenczy Múzeumi Központ főosztályvezetője Tornyai János kései, a szentendrei Művésztelepen eltöltött 1933-34. évi alkotói periódusát mutatja be előadásában. Tornyai János életműve nem értelmezhető rendkívül gazdag írásos hagyatéka, levelezése és naplói nélkül, amelyeket Szabó Veronika mutat be a tanácskozáson, míg a konferencia zárásaként Nátyi Róbert művészettörténész, főiskolai docens Tornyai János modernizmusának, stílusának gyökereiről tart előadást.

A csütörtöki tudományos tanácskozás anyagát a szervező Tornyai János Múzeum a Tornyai-emlékév keretében megjelenésre kerülő konferenciakötetben publikálja.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 22. 16:18, csütörtök | Helyi

Hamis volt az alvázszám és a motorszám is

A magyar rendőrök egy ukrán honosságú járművet foglaltak le Csanádpalotán. Egyedi azonosító jellel visszaélés miatt indult eljárás.

2019. Augusztus 21. 14:15, szerda | Helyi

Csúcsot döntött a határforgalom a hétvégén Csongrád megyében

Az idei év legnagyobb forgalmát bonyolították a hosszú hétvégén a Csongrád megyei határátkelők, ahol a belépő forgalom volt erős.

2019. Augusztus 21. 14:12, szerda | Helyi

Hat határsértő Csongrád megyében

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba hat migráns Csongrád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

2019. Augusztus 21. 13:52, szerda | Helyi

Egy év a MÁV élén

Bártfai-Mager Andrea, nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter tavaly augusztusban nevezte ki Homolya Róbertet, a MÁV Zrt. élére.