Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. December 21. 15:50, hétfő | Helyi
Forrás: Búz Csaba hadnagy

Tömegkezelés gyakorlása

Tömegkezelés gyakorlása

A Magyar Honvédség KFOR Kontingens 14. váltása december közepén tovább folytatta felkészülését az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

A békefenntartó lőgyakorlatokat követően a kontingens manőverszázadai megkezdték az egyik legfőbb feladatuknak számító tömegkezelési eljárások (Crowd Riot Control - CRC) begyakorlását.

A két héten keresztül tartó foglalkozások az egyéni védések és a technikák begyakorlásával kezdődtek, majd a század szintű alakzatban történő mozgások és az elsajátított tudás tényleges alkalmazásával értek véget.

A kötelék gyakorlások során a békés „tömeg” fokozatosan vált egyre ingerültebbé. A feladat során a manőverszázadnak egy barikádon is át kellett törnie ahhoz, hogy végül a tömeget kiszorítsa a meghatározott területről.

V. István százados az egyik század kijelölt parancsnoka elmondta: „A század szintű CRC gyakorlásoknál az alakzatunk megtartása a legfontosabb feladat, mert minden manőver erre az alakzatra van kialakítva.”

Egy agresszív tömeg esetén előfordulhat, hogy a katonákra gyúlékony anyagokat, esetleg molotov koktélokat dobnak, ezért a felkészítők nagy hangsúlyt fektettek a tűziszony (fire phobia) leküzdésére is.

A fire phobia gyakorlások során a katonák megtapasztalták és átélték, hogy milyen érzés a tűzön áthaladni.

A gyakorlásokat követően Huszár Ferenc alezredes, a KFOR 14. váltásának kijelölt parancsnoka elmondta: „A kontingens felkészült a feladatok ellátására és a következő év elején megkezdődnek majd a műveleti területre történő átcsoportosítások.”

(Fotó: Búz Csaba hadnagy)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: