Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. December 19. 23:33, szombat | Helyi
Forrás: Szöveg és fotó: Búz Csaba hadnagy

Tömeges baleset a vásárhelyi laktanyában

Tömeges baleset a vásárhelyi laktanyában

Egészségügyi szakharcászatot tartottak december közepén az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

A három napos egészségügyi felkészülésen a terepen történő sérült ellátási, kiürítési és telepített ROLE I (zászlóalj szintű egészségügyi ellátó hely) szintű gyakorlati foglalkozásokat a külső instruktorok által tartott elméleti oktatások előzték meg.

A műveleti területekre, köztük a KFOR Kontingens 14. válására készülő egészségügyi katonák mellett a harctéri életmentő (CLS - Combat Live Saver) katonák és a dandár Egészségügyi Központjának szakállománya is részt vett a specifikus felkészítésen.


Az utolsó napon az imitált sérültek bevonásával megrendezett balesetben a tömeges sérültellátás legújabb irányelveinek megfelelő ellátást gyakorolták a katonák. A helyszínen tartózkodó CLS katona a sérültek gyors ellátása után az egészségügyi szolgálatot hívta segítségül. A súlyos sérültek ellátását a helyszínre érkező mentő személyzet azonnal megkezdte és a sérülteket a ROLE I-be szállította.

A felkészülésben a jelentős szakmai gyakorlattal rendelkező Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szakemberei segítették a katonákat. „Olyan feladatokat gyakoroltattunk, amelyek a katonáknál előfordulhatnak. A sok gyakorlás után a résztvevőkön is meglátszott, hogy sokkal rutinosabban alkalmazzák az eljárásokat és az eszközöket” - mondta Nyeste Zsolt az OMSZ Szegedi Mentőállomásának vezetője.


A felkészülés gyakorlati részét és a ROLE I-t dr. Fejes Zsolt orvos ezredes az MH Egészségügyi Központ, Védelmi Egészségügyi Stratégiai Tervező Szervező Osztály vezetője is megnézte.

A nem rég alakult ROLE I munkacsoport vezetőjeként Fejes ezredes elmondta: „A feladatunk az, hogy a stratégiai terveknek és elképzeléseknek megfelelően elkezdjük kidolgozni a ROLE I és ROLE II létrehozását. A mai program éppen ennek volt az első lépése, és a látottakat összegezve elkezdjük majd a csapat szinten megjelenő igények felmérését.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.