Városlista
2019. november 20, szerda - Jolán

Hírek

2019. November 07. 16:07, csütörtök | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Többség és kisebbség között

Többség és kisebbség között

Miklós Péter a dél-alföldi interetnikus kapcsolatokról tartott előadást a Felvidéken

A felvidéki Selye János Egyetem november első hetében rendezte meg VII. Nemzetközi Tudományos Szimpóziumát Többség–kisebbség együttélés címmel. Az eseményen előadást tartott Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója is.A felvidéki Selye János Egyetem Tanárképző Kar Neveléstudományi Tanszéke és Biológia Tanszéke, valamint a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács november 5–6-án rendezte meg VII. Nemzetközi Tudományos Szimpóziumát Többség–kisebbség együttélés címmel. Az eseményen – komáromi, pozsonyi, prágai, budapesti, győri, szombathelyi, székesfehérvári, nagyváradi és beregszászi előadók mellett – referátumot tartott Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója, az Emlékpont intézményvezetője is.

A múzeumigazgató a dél-alföldi magyarok és szlovákok együttélésének történeti tapasztalatait összegezte, valamint hangsúlyozta, hogy az előítéletesség, a megkülönböztetés és az intolerancia ellen az oktatási intézmények – és a falaikon belül zajló multikulturális és nyitott szemléletű nevelés eszközeivel dolgozó pedagógusok – tehetnek a legtöbbet.

Miklós Péter elmondta, hogy a vásárhelyi közgyűjtemény és a szlovákiai komáromi Selye János Egyetem Tanárképző Kara között régi jó kapcsolat van. „Ennek szellemében tartott már előadást az Emlékpontban Vajda Barnabás, a kar tudományos dékánhelyettese, valamint Simon Attila egyetemi docens, a történelem tanszék vezetője. Előbbinek az intézmény kiadványában jelent meg tanulmánya is, s a következő évtől szerkesztőbizottsági tagként segíti folyóiratunk, az Emlékeztető munkáját” – fogalmazott a történész.

A múzeumigazgató hangsúlyozta: a Selye János Egyetem Tanárképző Kara – amelynek mostani konferenciáján Nagy Melinda nemzetközi kapcsolatokért felelős dékánhelyettes meghívására vett részt – fontos partnere az Emlékpontnak, már csak az azért is, mert a kisebbségi kérdésnek és az interkulturális kapcsolatoknak, valamint a huszadik századi Közép-Európa történetének egyik meghatározó tudományos műhelye.

A Többség–kisebbség együttélés című szimpóziumot a Szlovák Köztársaság Igazságügyi Minisztériumának „Majorita – minorita a ich súžitie – Čo vieme o sebe?” D047/2019/13-es számú projektje támogatta és a Magyar Tudomány Ünnepe, valamint a szlovákiai Tudományok és Technika Hete keretében valósult meg.

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 20. 16:04, szerda | Helyi

Az Őszi Tárlaton jártak a mozgás barátai

A 66. Vásárhelyi Őszi Tárlaton, a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában tettek látogatást a szegedi Magyar Reumabetegek Egyesülete, Domokos József Reuma Klub tagjai.

2019. November 20. 15:56, szerda | Helyi

A MÁV idén is csatlakozott a Gyermekjogok Világnapjához

A MÁV idén is csatlakozott az UNICEF Gyerekhang kampányához, amellyel a gyermekjogok fontosságára hívja fel a figyelmet a vasúttársaság is.

2019. November 20. 15:52, szerda | Helyi

Körözött luxusautók Röszkén

A rendőrök a magyar és a lengyel hatóságok által körözött gépkocsikat foglaltak le a Csongrád megyei határátkelőhelyen.

2019. November 20. 15:44, szerda | Helyi

Tizenkét illegális migráns Röszkén

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba tizenkét migráns Csongrád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.