Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2016. November 23. 10:52, szerda | Helyi
Forrás: Kép és szöveg: Búz Csaba hadnagy

Többnemzeti gyakorlat kezdődött Olaszországban

Többnemzeti gyakorlat kezdődött Olaszországban

Öt nemzet részvételével november 21-én megkezdődött a „EUROPEAN WIND 2016” elnevezésű gyakorlat az olaszországi Gemona del Friuliban.

A kéthetes gyakorlat célja, hogy az Európai Unió védelmi együttműködésébe (European Union Defence Cooperation Initiative – EU DECI) bevont nemzetek összehangolják eljárási módszereiket és egy megmérettetésen számot adjanak a műveleti képesség eléréséről.


Az EU DECI megvalósításának lehetőségét Olaszország vetette fel, amely az Adriai-tenger környezetében található országok mélyebb katonai együttműködésének előmozdítására irányul, a régió stabilitásának, biztonságának megerősítése érdekében. Az olasz- szlovén- magyar Többnemzetiségű Szárazföldi Kötelék (MLF - Multinational Land Force) bázisán megalakított EU DECI harccsoporthoz további két nemzet Ausztria és Horvátország csatlakozott.


A gemonai főtéren megtartott megnyitó ünnepségen a nemzetek lobogóinak felvonása után a gyakorlat vezetője, Marcello Bellacicco vezérőrnagy köszöntötte a résztvevőket: „A világban számos különböző krízishelyzet van, amire nehéz megoldást találni. Mi vagyunk a nemzetközi közösség katonai része és számunkra semmi sem lehet bonyolult. Katonák vagyunk, és a célunk az, hogy mindig készen álljunk szolgálatunk ellátására. Ez a gyakorlat azért fontos, mert reményeim szerint két hét után kijelenthetjük majd, hogy készen állunk. Biztos vagyok benne, hogy elérjük a gyakorlat kitűzött céljait.” – mondta a tábornok.


A többnemzeti harccsoporton belül - így a mostani gyakorlaton is - az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái mellett az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ katonái is különböző beosztásokat látnak majd el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: