Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Január 24. 13:33, csütörtök | Belföld
Forrás: infovárosok - Fotó: MTI archívum

Többfelé durva hófúvásra kell számítani

Többfelé durva hófúvásra kell számítani

Országszerte a viharos széllökések miatt hófúvásos szakaszok alakulhatnak ki az utakon a következő napokban. A közútkezelő továbbra is minden rendelkezésére álló emberi és gépi erőforrásával a hóeltakarítási dolgozik.

A meteorológiai előrejelzések alapján az Alföldön csütörtök éjfélig, a Dunántúlon szombat éjfélig nagyobb területen hófúvás valószínű, de egyes megyékben erős hófúvás is kialakulhat, kiemelten Vas, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyében, illetve a péntek esti óráktól a Dunántúl délkeleti harmadában. Ezen kívül a Pécs-Sátoraljaújhely vonaltól délre péntek estig újabb 5-10, a déli határvidék mentén akár 15 centiméternyi újabb friss hó hullhat, de az ország többi részén is várható változó intenzitású havazás – hívta fel a figyelmet minderre a Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleményében.

A társaság a következő napokban is a rendelkezésére álló összes emberi és gépi erőforrásával, vagyis 4100 munkavállalóval és mintegy 800 munkagéppel végzi 12 órás váltott műszakokban a szükséges hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat, melyeket az előírások szerint ütemezetten végeznek, először az autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a településeket összekötő mellékutakon, végül az alacsony forgalmú bekötőutakon, naponta több fordulókört is teljesítve.

Hófúvások idején a hóeltakarítási munkák ugyanakkor szó szerint szélmalomharcot jelentenek, mivel az erős szél folyamatosan visszahordhatja a havat a burkolatra – tette hozzá a közútkezelő.

Ráadásul már 30–40 kilométeres széllökések felett a hófogó rácsok sem tudják tompítani a hóátfúvás kialakulását, mivel az erős szél nyomán a hófogók is megtelnek hóval, így azon keresztül a friss havat is át tudja fújni egy-egy erősebb széllökés. Így a burkolaton a hóeltakarítás után is szinte rögtön újra havas lehet a burkolat, mindaddig, amíg a szél nem áll el vagy mérséklődik. Vagyis a közlekedők függetlenül a várható újabb havazástól, újra téliesebb útviszonyokkal találkozhatnak egyes térségekben. Ezért a lehetséges helyszíneken gépátcsoportosításokról is gondoskodnak, illetve az országos közutak mentén közel 400 kilométernyi szakasz mentén van telepített hóvédő erdősáv, míg több mint 520 kilométeren hófogó rácsokat helyeztek ki a szakemberek a téli üzemeltetési időszak kezdetétől, az elmúlt évek tapasztalatai alapján a hófúvásokban leginkább érintett utak mentén.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.