Városlista
2022. augusztus 10, szerda - Lörinc

Hírek

2014. Május 21. 11:34, szerda | Belföld
Forrás: (MÁV-Start Zrt.)

Több mint százezer mobilegyenleges menetjegyváltás – két éves tapasztalatok

Több mint százezer mobilegyenleges menetjegyváltás – két éves tapasztalatok

2012 májusától lehetséges az interneten kiválasztott vasúti menetjegyeket, pót- és helyjegyeket akár a mobiltelefonok egyenlegéről is kifizetni.

Az újabb fizetési csatorna működésének első két évében több mint százezer vásárlási tranzakcióban választották ezt a lehetőséget az utazók. A fejlesztés révén bővült az online jegyvásárlók köre, így a pénztárak előtt ennek köszönhetően is tovább csökkent a sorbaállási idő.

Már két éve tudnak azok az utasok is a teljes árú menetjegyet, pót- és helyjegyet, élőállat- és kerékpárjegyet online vásárolni, akik idegenkednek az internetes bankkártyás fizetéstől, mert erre a célra a mobiltelefon-egyenlegüket is felhasználhatják. Az így megváltott vasúti menetjegyek díja megegyezik az egyéb módon megvásárolható jegyek árával. A menetjegyeket a MÁV-START honlapjára (www.mav-start.hu) bejelentkezve lehet kiválasztani, majd a mobilegyenleges fizetés választása után kell megadni a telefonszámot, amelynek a terhére történik a vásárlás. A szolgáltatás a Telenor, a T-Mobile és a Vodafone magyarországi ügyfelei számára érhető el. A mobilegyenleges fizetés kényelmesen, a nap 24 órájában elvégezhető, a tranzakciók alsó határa 130, a felső korlát pedig 7.500 forint. A folyamat során az ügyfél egy SMS-t kap, amelyben a szándékát öt percen belül meg kell erősítenie. A vásárlás után a vasúttársaság SMS-ben küldi el a megadott számra a jegy átvételéhez szükséges tízjegyű kódot. Ezt az ország hatvanhárom vasútállomásán található internetes jegykiadó automaták (a legnagyobb forgalmú állomásokon, az IC-megállóhelyeken és a turisztikailag fontos állomásokon) vagy az új típusú jegyértékesítő automaták (a Budapest–Cegléd–Szolnok és a Budapest–Újszász–Szolnok vasútvonal állomásai és Kelenföld) bármelyikébe be lehet ütni, és a jegyet kinyomtatni a vonat indulása előtt bármikor. A mobiltelefon egyenlegről fizetett jegyek esetében is választható az otthoni jegynyomtatás, a feláras vonatokon utazva pedig a letöltött QR-kód digitális bemutatásának lehetősége.

Mobilegyenleges fizetési arány az elmúlt évben az online vásárlások nyolc százaléka volt, számszerűen együtt növekedve az internetes jegyvásárlás folyamatosan emelkedő statisztikájával.

A MÁV-START 2008-ban indította el az internetes jegyértékesítési rendszerét, amellyel a pénztárak előtti sorban állást elkerülve, akár otthonról is megválthatók a vasúti menetjegyek. A rendszerben vásárlók már nemcsak az állomásokon található jegykiadó automatáknál, hanem bárhol – akár otthon is – ki tudják nyomtatni a menetjegyeket. A feláras vonatokon utazók pedig akár pdf-formátumban, a laptopjukon, okostelefonjaikon is bemutathatják jegyvizsgálóknak a jegyük QR-kódját. Az internetes vasúti menetjegyváltás lehetőségével eddig több mint 2,7 milliószor éltek az utazók, a szolgáltatást évről évre egyre többen választják.

További információ a www.mav-start.hu oldalon található, és a helyi tarifával hívható 06 40 49 49 49-es, MÁVDIREKT ügyfélszolgálati telefonszámon kérhető. Az utasok a mobiltelefon-szolgáltatójuktól is tájékozódhatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 09. 18:11, kedd | Belföld

Büntetőeljárás indult egy 2 és fél éves kislány vízbe fulladása miatt

Gondatlanságból elkövetett emberölés vétség megalapozott gyanúja miatt rendelt el a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozást egy 34 éves nő ellen.

2022. Augusztus 09. 17:16, kedd | Belföld

1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik - írta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

2022. Augusztus 09. 15:09, kedd | Belföld

Újabb unokázós bűnbandát számolt fel a rendőrség

Befejeződött a nyomozás az időseket megkárosító, Angliából irányított csalók ügyében, a 14 tagú bűnszervezet felszámolásáról kedden számolt be a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.

2022. Augusztus 09. 13:06, kedd | Belföld

Hatástalanították az óriási bombát Veszprémban - Fotók

Hatástalanították a Veszprém belvárosában talált 500 kilogrammos szovjet légibombát a Magyar Honvédség tűzszerészei kedden.