Városlista
2020. január 21, kedd - Ágnes

Hírek

2019. December 05. 11:34, csütörtök | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Több mint harminc alkotás az idei termésből

Több mint harminc alkotás az idei termésből

Csütörtökön nyílik az idei kerámia szimpózium beszámoló kiállítása

A hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában december 5-én, csütörtökön 16 órakor nyílik meg a XXII. Vásárhelyi Kerámia Szimpózium beszámoló kiállítása. A mintegy harminc alkotást felvonultató tárlatot még a rendezés időszakában ismerhették meg a médiumok munkatársai.

Horizont – ez volt az idei szimpózium témája. A tárlat kurátora és a programot szervező Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány elnöke,Pannonhalmi Zsuzsa,Ferenczy Noémi-díjas, érdemes művész elmondta, hogy egy évekkel ezelőtti, repülőgépes útja során a Földközi-tenger felett különös élményt adott számára, amint egy hajó felett áthaladva megfigyelhette a horizont és a vízi jármű meghatározta tér formálódását, s ezért választották ezt a fogalmat az idei alkotási folyamat meghatározó gondolatául.

Mint elmondta, a huszonkettedik szimpózium résztvevői között volt az Egyesült Államokból érkezett alkotó, ketten csehországi művészek, míg az öt magyar képzőművész között ő és a nemrég Munkácsy-díjjal elismert szobrászművész, Kotormán Norbert képviselte Hódmezővásárhelyt.

Az alkotás hetei alatt a vásárhelyi szimpózium hagyományainak megfelelően a művészek a város kerámiával foglalkozó gyárainak, üzemeinek anyagait, technológiáit és az ott dolgozó szakemberek tudásának felhasználásával készíthették el alkotásaikat, miközben az egymás társaságában folytatott alkotás is hatással volt művészi világukra.

A kiállított művek közül zsűri válogatja majd ki azokat a tárgyakat, amelyek a város már most több száz tételből álló kerámiagyűjteményét gyarapítják. A megnyitó napján még egy fontos feladat vár a szervezőkre – tette hozzá Pannonhalmi Zsuzsa –, most határozzák meg a következő év kerámia szimpóziumának mottóját, amelyet februárban hirdetnek meg a jövő évi közös alkotási folyamatra jelentkező művészek számára.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 21. 12:00, kedd | Helyi

Hálózsák, takaró, sapka gyűjtés a Centerkében

Sokan a fűtetlen szobákban, alultápláltan – nélkülözve kénytelenek élni. Egy vastag takaró, meleg alsó ruházat életmentő segítség lehet a kihűlés és fagyás ellen.

2020. Január 20. 16:13, hétfő | Helyi

Különleges videóval ünnepli a Magyar Kultúra napját a Csongrád Megyei Kormányhivatal

A Magyar Kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát.

2020. Január 20. 15:27, hétfő | Helyi

A vásárhelyi múzeum névadója hatott a kortárs alkotóművészekre

Tornyai világa tovább él

2020. Január 20. 15:16, hétfő | Helyi

A Közös művészeti örökségünk nyomában projekt I. tanácskozása

2020. január 23-án 10 órától az Alföldi Galériában (6800 Hódmezővásárhely, Kossuth tér 8.) a Közös művészeti örökségünk nyomában című projekt I. tanácskozása kerül megrendezésre.