Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Június 20. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Átjátszó állomás miatt akarják perelni a Vodafone-t a gyöngyössolymosiak

Átjátszó állomás miatt akarják perelni a Vodafone-t a gyöngyössolymosiak

Pert akar indítani a Heves megyei Gyöngyössolymos lakóinak egy csoportja a Vodafone ellen azért, hogy a társaság a község lakóövezetétől távolabb állítsa fel mobilinternet átjátszó állomását

- tájékoztatta kedden az MTI-t a gyöngyössolymosiak képviselője. A Vodafone szerint a tornyok és mobilhálózati berendezések esetében a magyarországi szolgáltatók szigorúan betartják az egészségügyi határértékeket is tartalmazó előírásokat.

Az MTI információi szerint az állomás jelenleg nem üzemel, mert június 15-én, eddig ismeretlen okból, kigyulladt az a magántulajdonban lévő épület, amelyen elhelyezték.
Himer Csilla, a gyöngyössolymosiak szószólója az MTI-nek elmondta, azt is el akarják érni, hogy megváltozzon az egészségügyi határértéket meghatározó törvényi szabályozás, illetve független szakértő vizsgálja meg az átjátszó által kibocsátott sugárzás hatását.
Elmondta: a társaság a lakossági tiltakozások ellenére telepítette közvetlenül a lakóházak közelébe, azoktól mintegy 50 méterre az adóberendezést, amivel szerintük közvetlenül veszélyezteti az ott lakók egészségét. Hozzátette: bár a hatályos törvények szerint a megállapított egészségügyi határértékeken belül van a kibocsátott sugárzás mértéke, az a véleményük, hogy ezek a határértékek messze vannak attól, amelyek még valóban garantálnák az egészség megóvását.
Kifejtette, a falubeliek már most is rendszeresen panaszkodnak álmatlanságról, fejfájásról, szédülésről, hányingerről, a krónikus betegek állapotromlásról.
A gyöngyössolymosiak felkérésére Gyűrűsi József bioenergetikus szakértő megállapította, hogy a berendezés nem 360 fokban szórja a jelet, hanem "a lakóépületeken keresztül tolja végig a sugárzást".
A lakók, főként a Kishegyen élők, pertársaság alapításába fogtak, hogy jogi úton kényszerítsék ki: a Vodafone szabályosan, a falu lakóinak egészségét védő módon állítsa fel az adót a lakott területektől legalább 1,5 kilométerre.
A Vodafone sajtóosztályának képviseletében Kormos Dalma az MTI érdeklődésére közölte: a Magyarországra telepített tornyok, mobilhálózati berendezések szigorúan alkalmazkodnak az európai és magyar egészségügyi határértékeket is tartalmazó előírásokhoz, biztosítva ezzel a legmagasabb színvonalú technológiai szolgáltatást. Jelenleg minisztériumi rendelet szabályozza a lakosságra vonatkozó, egészségügyi határértékeket is tartalmazó előírásokat.
Kifejtette: hivatalos mérést az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutatóintézet jogosult végezni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk