Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2023. Március 20. 14:58, hétfő | Helyi
Forrás: Greendex Szemle

Tízszeresen túlhíztuk az állatvilágot

Tízszeresen túlhíztuk az állatvilágot

Vagy ha azt nem is, az emlősöket egészen biztosan.

Az izraeli Weizmann Tudományos Intézet tudósainak e hónapban közzétett tanulmánya szerint a Föld vadon élő szárazföldi emlőseinek összsúlya – az elefánttól a bölényig, a szarvastól a tigrisig – ma már kevesebb mint 10%-a a bolygón élő férfiak, nők és gyermekek együttes súlyának – számol be róla a Guardian.

A kalkuláció szerint a vadon élő szárazföldi emlősök össztömege 22 millió tonna, míg az emberiség nagyjából 390 millió tonnát nyomhat. Még ennél is döbbenetesebb azonban – és a mai étkezési szokásaink borzasztó hatásait jól mutatja – hogy mennyit nyomnak a háziasított fajok: nagyjából 630 millió ezen élőlények tömege. Utóbbiakhoz hozzászámolták a nem szándékosan háziasított, de végeredményben az emberekhez kötődő állatokat is, mint a városi rágcsálók.

  • Csak a sertések biomasszája közel kétszerese az összes vadon élő szárazföldi emlősének.

A tanulmány szerzői szerint egyértelmű, hogy azok a romantikus elképzelések, melyek szerint Földünkön még mindig találhatók vadállatoktól hemzsegő dzsungelekkel vagy épp szavannák, mára súlyosan eltérnek a valóságtól. A valóság azt mutatja, hogy a természeti világ és a vadon élő állatok eltűnnek, miközben az emberiség nyolcmilliárd fős népessége folyamatosan növekszik.

Ha már marhát eszel, marhára nem mindegy, melyiket választod!

A kibocsátás-csökkentés egyik legjobb útja, ha leállunk a marhahús fogyasztásával. Ha viszont mégis eszünk, alaposan fontoljuk meg, milyen húst válasszunk!

A kutatók szerint még ott is látszik az emberiség keze nyoma, ahol ez nem kellene, hogy megjelenjen: azok a vadon élő fajok boldogulnak a legjobban, melyek könnyebben alkalmazkodnak az emberi jelenléthez, mint például a vaddisznók.

A világ területének nagy részét óceánok borítják, de sajnos ott sem sokkal jobb a helyzet. A tengeri emlősök össztömegét mintegy 40 millió tonnára becsülték. A legnagyobb összbiomasszával az uszonyos bálnák rendelkeznek, a második és harmadik helyre pedig az ámbráscet és a púpos bálnák kerültek.

  • Ezzel szemben a csak kedvtelésből tartott kutyák össztömege 20 millió tonna: épp annyi, mint az összes vadon élő szárazföldi emlősé.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:46, csütörtök | Sport

Férfi kézilabda BL - Dániai vereségével kiesett a Veszprém

A Telekom Veszprém nem jutott tovább a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjéből, mivel 33-28-ra kikapott a dán Aalborg HB otthonában a szerdai visszavágón.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek