Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. November 03. 14:45, csütörtök | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Tízből kilenc amerikai nagyobb szerepet szán a napenergiának

Tízből kilenc amerikai nagyobb szerepet szán a napenergiának

Intenzív politikai csatározások övezik Amerikában a napenergia kérdését. Egy új kutatás eredményei segíthetnek, hogy a hangsúly a döntéshozók oldaláról a fogyasztói elvárásokra terelődjön.

A Kelton Research független kutatóintézet által végzett felmérés szerint az amerikaiak 90 százaléka támogatja a napenergia felhasználását és a technológia fejlesztését. Talán ennél is fontosabb üzenetet közvetít, hogy 80 százalékuk szerint a szövetségi kormányzatnak támogatnia kellene a napkollektorok gyártását az Egyesült Államokban, és állami támogatással kellene segíteni a napenergiából áramot előállítókat - írja a Renewable Energy World hírportál.

A széleskörű támogatás független a pártpreferenciáktól. A politikai spektrum közepén találhatóak körében a legerősebb a támogatottság, és ennek óriási lehetősége lehet a választásra készülő pártok stratégiájának megfogalmazásakor.

A napenergia-ipar biztosan javára fordíthatja a felmérés eredményeit, hogy nyomást gyakoroljon a Kongresszusra: segítse további adókedvezményekkel, hogy a szektor további munkahelyeket hozhasson létre a kapacitások bővítésével - és több napenergiát használhasson az ország.

A kérdőívben megkérdezték, hogy ha a válaszadónak befolyása lenne az Egyesült Államok energia-politikájára, melyik energiahordozót preferálná. 39 százalék a napenergiát nevezte meg kitüntetendő energia-forrásként. A földgáz 21, a szél 12, az atomenergia 9 százalékot kapott, míg a szenet csupán 3 százalék részesítené előnyben a jelenlegi helyzethez képest.

A válaszadók 89 százaléka szerint "különlegesen fontos", hogy az ország használja és fejlessze a napenergiát. A republikánus szavazók négyötöde, a függetlenek kilenctizede és a demokrata szavazók 94 százaléka osztotta ezt a nézetet. Ugyanakkor 82 százalék volt a teljes népességen belül az aránya azoknak, akik szerint a kormányzatnak támogatnia kell a napenergia kihasználásához szükséges berendezések amerikai gyártását.

A megkérdezettek szűk többsége, 51 százaléka azt is elárulta, hogy inkább hajlamos lenne megvenni egy terméket, ha tudná, hogy azt napenergia segítségével állították elő, munkálták meg. A kulcsfontosságú 18-44 éves korosztályban 61 százalék vélekedett így. A napenergiával kapcsolatban a legtöbben a költségeket nevezték meg aggodalomra okot adó tényezőként (48 százalék), míg a megbízhatóság hiánya miatt a válaszadók egynegyede aggódik.

A felmérésben részt vettek 82 százaléka helyeselné a szövetségi kormány beruházásait a napenergia területén. A republikánus szavazók 72 százaléka, a demokraták 87 százaléka, és a függetlenek 82 százaléka osztja ezt az álláspontot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.