Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. November 27. 16:57, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Tíz-tizenkétmillió tonna szén lehet Szendrő határában

Tíz-tizenkétmillió tonna szén lehet Szendrő határában

Újabb ígéretes bányatelken végeznek kutatófúrásokat Borsod-Abaúj-Zemplénben; Szendrőben tíz-tizenkétmillió tonna szén is lehet - jelentette ki Riz Gábor, a megyei közgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő (Fidesz) a helyszínen tartott tájékoztatóján.

Mint mondta, a megyének körülbelül 200 évre elegendő szénvagyona van, sajnos tíz-tizenöt éve az utolsó mélyművelésű bánya is bezárt, jelenleg két külszíni bánya működik a térségben.
A szendrői bányatelken lévő szén ígéretes mennyiségű, és nemcsak geológiai vagyon, hanem bányászható is. A jövőben, a megfelelő technológia kiválasztásával és vállalkozói kedv ismeretében pedig mielőbb a felszínre kerülhet - tette hozzá.
Mint mondta, a szakemberek "tiszta képet szeretnének kapni ennek pontos nagyságáról", és amikor mindez egy üzemi terv formájában készen van, világossá válhat, hogyan hasznosulhat a borsodi szén.
Arról is beszámolt, hogy a szendrői mellett Borsodban több ígéretes bányatelek is van. Hozzátette: a legfontosabb feladat a megfelelő technológia meg-, illetve kiválasztása, hiszen számos formában lehet ma a szenet hasznosítani. A megyei közgyűlés alelnöke utalt a japán "tisztaszén technológiára", és olaszországi érdeklődésről is beszámolt.
Az MTI kérdésére a foglalkoztatás jövőjének lehetőségeiről azt mondta, tizenöt-tizennyolc éve az utolsó bányásztanuló is befejezte tanulmányait a térségben, a megyében középfokú bányászképzés nincs, ezt is újra kell indítani. Megjegyezte, két-három év az az időintervallum, amikor a képzést is beindítva bánya nyílhat a területen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során