Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2014. Január 05. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Titkos adatgyűjtés - szupergyors kódtörő komputert fejleszt az NSA

Titkos adatgyűjtés - szupergyors kódtörő komputert fejleszt az NSA

Szupergyors kvantumkomputer kifejlesztésén dolgozik az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA), amelynek segítségével képes lesz feltörni csaknem minden olyan kódot, amellyel világszerte a banki, orvosi, üzleti és kormányzati titkokat védelmezik - közölte pénteken a Moszkvába szökött amerikai informatikustól, Edward Snowdentől származó iratokra hivatkozva a The Washington Post.

A klasszikus számítógépeknél nagyságrendekkel gyorsabb, rejtjelfejtésre is alkalmazható kvantumkomputer kifejlesztésére irányuló erőfeszítések részét képezik a 79,7 millió dolláros költségvetésű PHT (Penetrating Hard Targets, nehéz célpontokba történő behatolás) programnak. A munkálatok túlnyomó részét egy, a Maryland állambeli College Parkban található laboratóriumban végzik. A lap szerint a kutatások titkosságát szobanagyságú fémdobozokkal óvják az elektromágneses be- és kiszivárgás lehetőségétől.

Az nem derült ki a Snowden-féle dokumentumokból, hogy az NSA hol tart a kvantumkomputer kifejlesztésében, de a The Washington Post által megszólaltatott fizikusok és számítógépes szakemberek úgy vélekedtek, hogy az ügynökség sem járhat közelebb a sikerhez, mint a svájci kormány vagy az Európai Unió által finanszírozott tudományos műhelyek. A lap szerint a kutatásokban világszerte folyamatos a fejlődés, de kevés az esély arra, hogy rövidtávon áttörés történjen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket