Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Február 03. 12:25, kedd | Helyi
Forrás: Elek András-sajtóreferens

Tisztelgés az első múzeumőr előtt

Tisztelgés az első múzeumőr előtt

50 éve hunyt el Kiss Lajos néprajzkutató.

A Tornyai János Múzeum munkatársai rótták le kegyeletüket Kiss Lajos, a neves néprajztudós, a hódmezővásárhelyi múzeum alapítója előtt halálának 50. évfordulóján, hétfő délután a Kincses temetőben.

Kiss Lajos 1881-ben született Hódmezővásárhelyen szegényparaszti családban. Budapesti tanulmányaiból hazatérve kötött barátságot Tornyai Jánossal, akinek a népművészet iránti rajongása, valamint Györffy István, a magyar néprajz első professzora terelte a néprajztudományok irányába. Életében döntő fordulatot hozott az 1904-es ipari és mezőgazdasági kiállítás. Őt bízták meg azzal, hogy a kiállítás néprajzi részéhez az anyagot összegyűjtse, s ezt a munkát Tornyai János útmutatásai alapján végezte el. A kiállítás sikerének hatására és a művészek ösztönzésére határozott a város vezetése a múzeum alapításáról. Kiss Lajosnak ebben is nagy szerep jutott, hiszen a következő évben az ő gyűjtése alapozta meg a városi múzeum anyagát - foglalta össze múzeumalapítói szerepét Nagy Vera, a Tornyai-múzeum néprajzos főmuzeológusa.

Múzeumszervezői tevékenységét Kiss Lajos 1908-ig ellenszolgáltatás nélkül végezte. 1912-re a Dél-Alföld legjelentősebb és legrendszeresebben gyűjtött néprajzi tárgy együttesét hozta létre. Gyűjtötte a vásárhelyi fazekasságra vonatkozó adatokat, melyeket 1914 és 1916 között több részletben publikált, az ország legnagyobb fazekas központjának példamutató leírását adva.

1912-ben elfogadta a nyíregyházi múzeum által felajánlott múzeumőri állást, majd 1925-től múzeumigazgatói kinevezést. Vásárhelytől azonban ekkor sem szakadt el. Barátaival levelezve gyűjtötte az adatokat legjelentősebb, 1939-ben megjelent, A szegény ember élete című kötetébe. 1948-ban Kossuth-díjjal tüntették ki, ebben az évben költözött a fővárosba, majd 1949-ben a Néprajzi Múzeumból ment nyugdíjba. Kiss Lajos 1965-ben Budapesten halt meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.