Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2023. Január 23. 12:15, hétfő | Helyi
Forrás: Börzsely Barbara

Tehéntejjel az immunrendszerért

Tehéntejjel az immunrendszerért

A megfázásos és a légúti betegségek szezonjában számtalan helyen olvashatunk a különböző immunerősítő anyagokról, mint pl. a vitaminokról, ásványi anyagokról, a zöldségekről és a gyümölcsökről vagy a gyógynövényekről.

Létezik azonban egy olyan sokoldalú étrend-kiegészítő, amely az egyik fenti kategóriába sem sorolható, ez pedig nem más, mint a kolosztrum.

Föcstej, előtej, kolosztrum

Az újszülött emlősök első tápláléka az anyatej. A vemhesség késői szakaszában és az ellést vagy fialást követő maximum 1-2 napban termelődő speciális tej az előtej, föcstej vagy kolosztrum. Ez a későbbi tejnél sűrűbb, és nagy mennyiségben tartalmaz antitesteket, illetve más hasznos anyagokat, amelyek segítik megvédeni az újszülöttet a különböző fertőzésektől. Az emberek, a főemlősök és a nyúl a magzati élet során a méhlepényen keresztül (in utero) kapják meg a maternális immunoglobulinok (igG) teljes készletét, míg a domesztikált háziállatok, például a ló, a sertés és a kérődzők a születést követő néhány órában elfogyasztott kolosztrum révén veszik fel ezeket. A rágcsálók és a ragadozók mind a méhlepényen keresztül, mint a föcstej által részesülnek a maternális immunitásban.

Miért pont a szarvasmarha-kolosztrum?

Nemcsak a szarvasmarha-kolosztrum esetében végeztek kiterjedt humán klinikai vizsgálatokat, hanem például csirkéknél, illetve a piacon kapható kecskekolosztrum étrend-kiegészítő termék esetében is. A fő szempont az, hogy nagy mennyiségben és főleg fájdalmas beavatkozás nélkül lehessen kinyerni az anyagot, amely megfelelő tisztítás után könnyedén felhasználható a humánterápiában. A tehén, miközben mindössze néhány napig termeli a magas IgG-koncentrációjú kolosztrumot, ezalatt 500 gramm tiszta IgG-molekulát szekretál.

Mit tartalmaz?

  • Immunglobulinok, melyeknek jelentős szerepük van a vírusos, bakteriális és gombás megbetegedésekkel szemben.
  • Antitestek: E. coli elleni, valamint egyéb specifikus antitestek.
  • Esszenciális aminosavak: a sejtanyagcsere és a regeneráció nélkülözhetetlen elemei.
  • Peptidek és polipeptidek: immunmoduláns hatású vegyületek, melyek a sejtes immunválaszt szabályozzák.
  • Transzportfehérjék: a laktoferrin és a transzferrin vasat szállítanak a vörösvértestbe, amivel javítják a szervezet oxigenizációját, és meggátolják, hogy a baktériumok hozzájussanak a számukra fontos vashoz, valamint az L-karnitin, amely fontos az izomsejtek anyagcseréjéhez, és növeli a teljesítményt.
  • Enzimek: például az antibakteriális hatású laktoperoxidáz-tiocianát, xantin-oxidáz és lizozim, valamint a DNS szál két végének megrövidülését megakadályozó telomeráz.
  • Vitaminok és nyomelemek: A-, B2-, B6-, B12-, C-, D3-, E-, H-vitaminok, folsav, Q10, réz, cink, króm és szelén.
  • Citokinek és természetes növekedési faktorok: olyan hírvivő anyagok, amelyek a sejtek közötti kapcsolat kialakításáért felelősek, így részt vesznek az immunrendszer sejtjei közötti kommunikáció kialakításában is.
  • Endorfinok, dorfinok, egyéb elemek: fájdalomcsillapító és kedélyjavító hatásukról ismert anyagok, valamint C3 és C4 komplement faktor, melyek az innate immunitás fontos elemei.

Szájon át szedhető, passzív immunitás

Mire jó a kolosztrum?

Passzív immunitás

A kolosztrum az egyetlen eszköze annak, hogy szájon át immunglobulinokat vigyünk be a szervezetünkbe. Az ennek kapcsán létrejövő immunitás nem a saját szervezetünknek köszönhető, ezért nevezzük passzív immunitásnak. Az előnye az, hogy gyorsan hat és igen hatékony, a hátránya, hogy nem tartós. Sikeresen alkalmazható például hasmenéses fertőzések esetén, mint például az E.coli baktérium, illetve az emésztőrendszert megbetegítő rota- és a calicivírusokkal szemben is. Rendszeres szedése hatékonynak bizonyult továbbá a különböző felső légúti megbetegedések, illetve az évente sok halálos áldozatot követelő influenzavírus esetében is, mind a megelőzésben, mint a gyógyításban.

Egészséges bélrendszer

A bélrendszer nemcsak a táplálék lebontásáért és felszívódásáért felelős, hanem kiemelten fontos terület az ellenálló képességünk szempontjából is. Az immunrendszerünknek körülbelül 70%-a a gyomor- és béltraktusban található. Az egészséges bélnyálkahártya megvédi a szervezetet a különböző patogén anyagoktól, a vírusoktól, a baktériumoktól, és hozzájárul a szükséges tápanyagok megfelelő felszívódásához. Ez a rendszer számtalan okból sérülhet (fertőzések, gyulladásos folyamatok, rák, autoimmun betegségek miatt). A szarvasmarha-kolosztrumban lévő növekedési faktorok és a laktoferrin azonban erősítik a bélfalat, ezáltal csökkentik a bél áteresztőképességét.

A kolosztrum rendszeres szedése támogatja a bélrendszer egészségét.

Sportolók számára

A szarvasmarha-kolosztrumban található IGF-1 felgyorsítja a fehérjeszintézist, lelassítja a fehérje bontását, és az izom helyett a zsírt égeti energiaforrásként, ezáltal segíti a sportolók izomtömeg-növekedését. Növeli az állóképességet és az erőnlétet, emellett pedig csökkenthető vele az izomláz is.

Jótékony hatás az agyra

A kolosztrumból származó, prolinban gazdag polipeptid-komplex (amit kolosztritinnek neveztek el) javítja a hanyatló kognitív képességeket, így az időskori demencia csökkentésében vagy késleltetésében is jelentős szerepet játszik. A kolosztritin másik fontos tulajdonsága, hogy megakadályozza a plakkok lerakódását az agyban, illetve segíti a már meglévő plakkok felbomlását is.

A kolosztrum segíthet az időskori demencia csökkentésében.

Természetes hangulatjavító

A kolosztrumban található laktoferrin csökkenti a szorongást és a stresszt, antidepresszáns-szerű hatása pedig az SSRI gyógyszerekkel ellentétben mellékhatások nélkül segíthet felvenni a harcot a depressziós tünetekkel szemben.

Hogyan szedhető?

A kolosztrumot kapszula, tabletta, rágótabletta, por és folyadék formájában forgalmazzák, számos gyártó különböző terméke kapható a különböző egészség- és vitaminboltokban. A napi adagolásról nincs specifikus adat, az immunrendszer támogatására, a betegségek megelőzésére naponta 500 mg-ot szoktak ajánlani egy felnőtt ember számára.

Ellenjavallatok

Mint bármely más táplálékkiegészítő esetében, érdemes szakemberrel konzultálni, mielőtt alkalmazni kezdjük. Bár a mellékhatása igen csekély, a tejcukorra vagy a tejfehérjére érzékeny egyének mindenképpen kérjék ki orvosuk tanácsát a készítménnyel kapcsolatban. Illetve azt is figyelembe kell venni, hogy a gyártás során bizonyos allergén anyagokkal is érintkezhet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.

2024. Április 24. 07:51, szerda | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks jutott elsőként a döntőbe

A bajnokságban harmadik helyezett Paksi FC jutott elsőként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, miután kedden hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a vendég Kisvárdát.