Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Április 13. 10:42, hétfő | Helyi
Forrás: Elek András-sajtóreferens

"Te ezt most nem érted, de majd megérted."

Gulácsy Lajos nyugalmazott kárpátaljai református püspök az Emlékpontban.

Ma délután 5 órakor folytatódik a Szovjetunióba hurcoltakra emlékező tematikus hét az Emlékpontban. A kommunizmus évtizedeit bemutató közgyűjteményben Gulácsy Lajos nyugalmazott kárpátaljai református püspök emlékezik a szovjet kényszermunkatáborokban eltöltött évekre és beszél a kárpátaljai magyar megmaradásról április 13-én, hétfőn 17 órai kezdettel.

A kilencvenedik születésnapját idén betöltő Gulácsy Lajos Tivadarfalván született A második világháború végén a Kárpátalját elfoglaló Vörös Hadsereg és a málenkij robot elöl négy hónapra Debrecenbe szökött. Szülőföldjére visszatérve a kárpátaljai ébredési mozgalomba lépett be, és ekkor született meg döntő elhatározása, miszerint az Urat fogja szolgálni. A kommunista hatóságok meghurcolták, és 1949-56 között hét évet töltött egy kazahsztáni lágerben. "Megismertem a mélységeket és a magasságokat” – írta püspökké választásának évében. A Kárpátaljai Református Egyház elöljárói tisztét 1994 és 1998 között töltötte be. Idős kora ellenére a munkácsi református gyülekezet és a helyi cigány gyülekezet lelkipásztoraként szüntelenül dolgozik. Gulácsy püspök életútja tanúságtétel a hitben való kitartásról egy embert és lelket próbáló korban - olvasható róla.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.