Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Március 24. 00:00, csütörtök | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt., Kommunikációs Igazatóság

Tart a hűvösvölgyi Gyermekvasutas Tábor újjáépítése

Tart a hűvösvölgyi Gyermekvasutas Tábor újjáépítése

Ma tartották a budapesti Gyermekvasúton a nagy múltra visszatekintő hűvösvölgyi tábor új szállásépületének bokrétaünnepét.

Az épület melletti parkos terület is teljesen megújul, így júniusban már egy megszépült és korszerű tábor várja majd a gyermekvasutasokat.

A Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton 1948-as megnyitása óta a 10-14 éves gyerekek látják el a vasúti szolgálatot, sőt, 2015-ben a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült a kisvasút, miszerint ez a leghosszabb vasútvonal a világon, ahol iskolások irányítják a forgalmat és végzik a kereskedelmi teendőket is. Gyermekvasutasnak lenni napjainkban ismét egyre népszerűbb a fiatalok körében, tanévről tanévre maximális létszámmal indulnak a tanfolyamok, a nyári avatási ünnepségeken az elmúlt két nyáron is 160-170 ifjú vasutas tett ünnepélyes fogadalmat.

Jelenleg 700 gyermekvasutas rendelkezik a szükséges vizsgákkal és a februárban indult tanfolyamon is százan tanulnak. A szolgálatokon kívül is összetartó közösséget alkotnak a gyermekvasutasok: rengeteg szabadidős programon vesznek részt, a tanév egyik csúcspontja a kéthetes nyári táborozás, mely életre szóló élményeket ad a fiataloknak. A hűvösvölgyi tábor 1962 óta üzemel, az évtizedekig meghatározó képét adó, napjainkra már elavult faházak helyére a vasúttársaság egy korszerű szállásépületet emel, melynek parkos környezetét is teljesen megújítja, hogy az idei nyáron már itt kezdődhessen a táborozás.

A csütörtökön tartott bokrétaünnepen Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárcanélküli miniszter elmondta, hogy mint állami fenntartó számára fontos a közlekedési ágazatban dolgozó szakemberek utánpótlása, melyhez kiváló szakmai alapokat jelenthet a gyermekvasutasként eltöltött pár év, és sok fiatal itt válik egy életre elkötelezett vasutassá. Fontos ez azért is, mert az utóbbi időszakban megfigyelhető, hogy a közösségi közlekedésben a vasúti ágazat népszerűsége folyamatosan nő.

Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy az elmúlt években látványos felújításokba kezdett a vasúttársaság a Gyermekvasúton is: két éve adták át a megújult hűvösvölgyi végállomást, jelenleg is zajlik Csillebérc állomás rekonstrukciója, és a jövőben is nagy figyelmet kell fordítani az utasok kiszolgálásával összefüggésben az állomások és a kisvasúti járművek felújítására.

Az ünnepségen a már teljes magasságát elért épület tetejére bokrétát helyeztek el, és az érdeklődők megtekinthették a készülő létesítményt, megnézhették a már berendezett mintaszobát. Az új kétszintes szállásépület nyaranta 23 nyolcágyas szobával, vizesblokokkal ad majd otthont a gyerekeknek, egyszerre akár száznyolcvanan is tölthetik itt szabadidejüket. A tábor egész területén rendezik a környezetet is: a parkban több közösségi teret alakítanak ki, melyek sportolásra, közös játékra alkalmasak, új térbútorokat helyeznek el ivókutakkal és párakapuval.

A projekt költsége 600 millió forint, melyet a MÁV saját forrásból biztosít, a terveket a Fiatal Építészek Műhelye készítette. A tábor ünnepélyes átadása a tanévben indított két tanfolyamot elvégző gyermekvasutasok avatásával egyszerre lesz júniusban.

A járványhelyzet korlátozásai után a Gyermekvasúton tavaly júniusban indulhatott újra a forgalom, de év végéig már 180 ezren utaztak a kisvasúton. A vasúttársaság kiemelt figyelmet szentel a budai hegyek kirándulóforgalmában és a vasutas utánpótlásnevelésben egyaránt fontos szerepet játszó kisvasútra: két éve nyáron adták át a megújult hűvösvölgyi végállomást, jelenleg is zajlik Csillebérc állomás teljes rekonstrukciója, valamint egyre több jármű is megújul.

A Gyermekvasút egész évben közlekedik, március közepétől a kirándulóforgalomhoz igazodva hétvégén már 40-50 percenként, munkanapokon óránként indulnak a járatok a végállomásokról. Előre meghirdetett napokon nosztalgiavonatokat is indítanak.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.