Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Szeptember 16. 10:16, hétfő | Helyi
Forrás: Csongrád Megyei Kormányhivatal

Társasházban él? Erről tudnia kell! (2019- VIII.)

Társasházban él? Erről tudnia kell! (2019- VIII.)

Tájékoztató társasházaknak a közműszolgáltatásokról

A jogszabályok szerint a társasházak általában lakossági fogyasztóknak minősülnek (bizonyos megkötésekkel). A kiadvány azok számára foglalja össze a legfontosabb, közművekkel kapcsolatos tudnivalókat, akik társasházakban, lakásszövetkezeti lakásokban élnek.

Amennyiben fizetési késedelem miatt a társasházat a szolgáltató kikapcsolná a szolgáltatásból, bizonyos esetekben a közös tulajdonban lévő helyiségekben biztosítania kell a minimális szolgáltatást, vagyis a személyfelvonók működését, a lépcsőházak és közlekedők világítását biztosító áramellátást.

A társasházakban élők számára alapvetően kétféle elszámolás lehetséges a közmű­szolgáltatások kifizetésére. Az egyik lehetőség, amikor a lakástulajdonos vagy felhasználó közvetlenül a szolgáltatóval számol el a fogyasztásról; a másik esetben a lakástulajdonosok a társasház szabályzatában meghatározott módon fizetik meg a társasház részére a díjakat. Ma már a legtöbb társasházban olyan elszámolási módokat alkalmaznak, amelyek esetében az egyes lakók részére a számlák mérést szolgáló eszközök alapulvételével kerülnek kiállításra. A társasházakon belüli elszámolási móddal kapcsolatban a közös képviselők adhatnak a lakóknak részletes tájékoztatást.

A társasház tulajdonában álló vezetékszakaszok korszerűsítése, javítása, időszakonkénti felülvizsgálata a társasház feladata.

Amennyiben a fogyasztónak az elszámolással vagy az üzemeléssel kapcsolatban merül fel problémája, panaszával először a társasház kezelőjét, majd a szolgáltatóját keresse fel. Fogyasztóvédelmi eljárást az ügy típusától függően a MEKH-nél, vagy a felhasználási hely szerinti megyében kijelölt járási hivatalnál kezdeményezhet. (A távhőszolgáltatás vonatkozásában a települési jegyző is ellát egyes felügyeleti feladatokat.)


FONTOS TUDNIVALÓK

  • a társasházakban általában kétféle fogyasztásmérő található:

-az egyik a bekötési vagy főmérő, amely (nagyon kevés kivételtől eltekintve) a közműszolgáltató tulajdona;
-a másik a társasházon belüli lakások és egyéb helyiségek fogyasztásának mérésére szolgáló almérők, illetve mellékmérők.

  • amennyiben a fogyasztónak az üzemeléssel kapcsolatban problémája merül fel, elsősorban a társasház kezelőjét kérdezze meg a javítás, hibaelhárítás lehetőségéről.
  • a szolgáltatónak fizetési nehézségek esetén is biztosítania kell bizonyos minimális szolgáltatást;
  • a kiadvány részletesen bemutatja a kikapcsolás szabályait, valamint részletezi a villamosenergia-, a földgáz-, a víziközmű-, valamint a távhő- és melegvíz-szolgáltatás elszámolását.

http://www.mekh.hu/fogyasztovedelmi-kiadvanyok

http://www.mekh.hu/videok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére