Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. December 03. 10:29, kedd | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Tárlatlátogatás Szabó Klára Petrával

Tárlatlátogatás Szabó Klára Petrával

A fődíjas alkotó tárlatvezetésével búcsúzott a 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat

A hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában az október 5-én megnyílt66. Vásárhelyi Őszi Tárlatotdecember elsejéig tekinthették meg a látogatók. A képzőművészeti seregszemle alkotásai vasárnap az idei Tornyai-plakettet elnyert festőművész, Szabó Klára Petra tárlatvezetésével búcsúztak a kiállítóhelytől.

A tárlatvezetések sorában általában egy-egy alkotó a saját műveit mutatja be, vagy egy tárlat kurátorai osztják meg gondolataikat a kiállítás darabjairól. E finisszázson e szempontból is szokatlan módon a tárlat egyik alkotója mesélt a több mint kétszáz művet felvonultató kiállítás néhány műalkotásáról, az alkotókhoz kötődő barátságáról, s azokról a módszerekről, amelyeket a képzőművészek alkalmaztak a képek, szobrok, grafikák létrehozása során.

Szabó Klára Petra megosztotta a számára az idei fődíjat, a Tornyai-plakettet jelentő alkotáscsoport létrejöttének történetét, amely során a képzőművészetben eddig nem alkalmazott, a hőmérsékletváltozás hatására eltűnő, vagy megjelenő speciális festéket használt fel. A rendszerváltás előtt Hódmezővásárhelyen állt köztéri szobrok a különleges anyagnak és a festmények mögött elhelyezett hőpaneleket vezérlő időzítő programozásának köszönhetően időről időre megjelennek, vagy eltűnnek a látogatók elől.

A tárlat 21 díjazottjának egy-egy alkotása 2020. február 14-től egy hónapon át a fővárosban, a 66. Vásárhelyi Őszi Tárlatot reprezentáló kiállításon lesz látható az Óbudai Kulturális Központban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.