Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Augusztus 18. 13:58, kedd | Helyi
Forrás: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Tapétavágóval támadtak a fiatal jegyvizsgálónőre

Tapétavágóval támadtak a fiatal jegyvizsgálónőre

A hétvégén három jegyvizsgálót is támadás ért szolgálatteljesítés közben. A vasúttársaság megengedhetetlennek tartja a munkájukat végző vasutasokkal szembeni erőszakos fellépést, testi épségük veszélyeztetését.

A MÁV-START mindent megtesz munkavállalói védelme érdekében, kiemelten kezeli a jegyvizsgálók biztonságát is, minden esetben feljelentést tesz az elkövetőkkel szemben. Az eddigi intézkedéseknek köszönhetően az elmúlt években csökkent a vonatkísérőket ért atrocitások száma.

Augusztus 14-én, péntek este a Lajosmizséről a fővárosba tartó S21-es járat jegyvizsgálóját Dabas és Inárcs-Kakucs állomás között egy jeggyel nem rendelkező férfi bántalmazta: tapétavágó késsel a combján, a mellkasán és az arcán megvágta, a homlokát megütötte, majd a vonatról leszállva elmenekült. A sérült fiatal jegyvizsgálónőt a mentők Inárcs-Kakucs állomásról kórházba szállították, jelenleg otthonában pihen, az eset lelkileg súlyosan megviseli. A rendőrség keresi az elkövetőt, fantomképe a police.hu oldalon is megtalálható.

Augusztus 15-én, szombat délután a Debrecen felől Budapestre tartó Kamilla InterCityn a jegyvizsgáló egy utast többször is hiába figyelmeztetett, hogy használjon maszkot, ezért rendőri segítséget kért. A vonatot Albertirsa állomáson megállították, ekkor az utas megpróbálta megütni, majd leköpte a vonatkísérőt. Az utast a rendőr leszállította a vonatról.

Augusztus 16-án este Dunakeszi-Gyártelep és Rákospalota-Újpest között közlekedő vonaton egy menetjegy nélküli, botrányosan viselkedő utas keveredett szóváltásba egy utastársával, az intézkedő jegyvizsgálót előbb verbálisan, majd tettleg bántalmazta, végül leszállt a vonatról. A jegyvizsgáló rehabilitációs szabadságot igényelt és kapott.

Az utóbbi években a vasúttársaság intézkedéseinek köszönhetően csökkent a súlyos konfliktusok száma a vonatokon. 2018-ban 123, 2019-ben 70, idén eddig 47 esetben bántalmaztak jegyvizsgálót szolgálatteljesítés közben, idén az augusztus 14-i eset volt az első ilyen brutális támadás. A MÁV-START a vasútállomások hangos utastájékoztató rendszerében, a vonatok fedélzetén rendszeresen tájékoztatja szóban az utasokat arról, hogy a vonatkísérőkkel szembeni erőszakos cselekmények bűncselekménynek minősülnek, a vasúttársaság ilyen esetekben minden alkalommal feljelentést tesz. A vonatokon civilben vagy egyenruhában utazó vasútőrök, rendőrök szükség esetén azonnal eljárnak, erre a vonatokon tájékoztató plakátok is felhívják a figyelmet.

A MÁV-START az idei év végéig a már meglévő rendszerrel kompatibilis további 66 darab új testkamerát telepít a már meglévő 108 testkamera mellé. A jegyvizsgálók kedvező tapasztalatai azt mutatják, hogy a mobilkamerák láttán az utazók együttműködőbbé váltak, megnőtt a jegyvásárlási hajlandóság. Több alkalommal is előfordult, hogy korábban gyakran kötekedő, veréssel fenyegetőző, érvénytelen jeggyel utazó utas a kamerát látva további vita nélkül elismerte a pótdíjalkalmazás jogosságát. A 2019. szeptemberi bevezetés óta folyamatosan nő azoknak a jegyvizsgálóknak a száma, akik munkavégzésük során önkéntes alapon, szívesen használják a bántalmazások, támadások megelőzése, hatásainak csökkentése érdekében a testkamerákat.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére