Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2016. Április 04. 09:26, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Tanulmányok szanatóriumalapítóról és szabadságharcos dalszerzőről: bemutatta évkönyvét a Szeremlei Társaság

Tanulmányok szanatóriumalapítóról és szabadságharcos dalszerzőről: bemutatta évkönyvét a Szeremlei Társaság

Bemutatta évkönyvét a Szeremlei Társaság.

– Annak titka, hogy egy civil szervezet – sok másikkal ellentétben – hosszú éveken, évtizedeken át működik az, hogy értékek mentén végzi tevékenységét – fogalmazta meg csütörtök délután köszöntőjében Dr. Miklós Péter, a Hódmezővásárhelyi Szeremlei Társaság idei évkönyve bemutatójának otthont adó Emlékpont igazgatója, rámutatva: az idén negyedszázados társaság tevékenységét olyan motivációk, mint a szülőföld szeretete, a múlt iránti elkötelezettség és a vásárhelyiség megtartása és átadása határozták meg.

A török hódoltság alatt a város iratai elpusztultak, azonban a 18. század végétől már számos dokumentumot őriz a Hódmezővásárhelyi Levéltár, amelynek igazgatója, Szenti Csilla előadásában kiemelte: a társaság névadója, Szeremlei Sámuel volt az, aki értő gondossággal rendezte először ezt az anyagot, és amelyből a város történetét részletesen bemutató, ötkötetes monográfiát állított össze. A rendszerváltás után számos civil szervezet kezdte meg működését a városban, közöttük az olvasókörök és a Szeremlei Társaság is – emlékeztetett a levéltárvezető, emlékeztetve, hogy a helytörténeti szervezet első vezetőjének a levéltár nyugalmazott igazgatóját, Herczeg Mihályt választotta.

– A társaságot 1991 februárjában tizenegy helytörténész alapította, és a tagok tevékenysége nyomán szakcikkek százai, monográfiák, és életrajzok láttak napvilágot a levéltári és múzeumi kutatások mellett a személyes visszaemlékezések feldolgozása eredményeként – erről a társaság jelenlegi elnöke, Benkő László beszélt, hozzátéve: 1996-ban jelent meg az első évkönyvük, és az idei jubileum megünneplésének része lesz a Történetek a jövőnek címmel kiírásra kerülő pályázatuk is.

Az alapító tagok közül Szigeti János – az Emlékpont történészével, Nagy Gyöngyivel beszélgetve – a társaság előzményeként említette az 1964 és 1985 között megjelent Vásárhelyi tanulmányokat, valamint a Tornyai Társaságot, míg a szintén alapító Farkas Ferenc felidézte: a társaság 25 évvel ezelőtti névválasztás során felmerült a Szent Korona Társaság név is, ám amikor kiderült, hogy a „név már foglalt”, akkor határoztak Szeremlei nevének felvételéről.

Presztóczki Zoltán, az egyesület titkára az idei évkönyvben az 1879-ben, nemesi családban született Kamocsay Gáborról megjelentetett tanulmányát ismertetve elmondta: a két évtizeden át külterületi tanítóként dolgozott Kamocsay a bolgárkertészet földtakarékos, öntözéses módszerét alkalmazta földterületein, ahol a helyi zsellércsaládoknak is megélhetést biztosítva terjesztette el a árosban a zöldségek termelését, és létrehozta a Hódmezővásárhelyi Zöldségtermesztő és Kertész Egyesületet is. A húszas években őt bízta meg a város a kakasszéki gyógyintézet megalapításával, és az azt működtető részvénytársaság vezetésével is. A harmincas évek végétől az akkor induló Szegedi Konzervgyárat vezette, és részt vett a pritamin paprika nemesítésében is, amelyből később Szentgyörgyi Albertnek sikerült kinyernie a számára a Nobel-díjat jelentő C-vitamint, de Takács Ferenc földművelésügyi helyettes államtitkárral– Vásárhely akkori országgyűlési képviselőjével – együttműködve nincstelenek foglalkoztatására vállalkozást hozott létre. Az ötvenes években Kamocsay lakásait állami tulajdonba vették, ő gyermekeinél lakva, méltatlanul mellőzött és feledésbe taszított emberként hunyt el.

A délután záró előadásában Béres Dezső az évkönyvben a költő és dalszerzőről, Nyizsnyay Gusztávról írt tanulmányáról elmondta: a dalszerző részt vett az 1848-49-es szabadságharcban dalaival a tábortüzek mellett lelkesített, azonban a fegyverletétel után a Délvidéken keresett menedéket. Nyizsnyay dalárdát alapított Vásárhelyen, amelynek az idén negyvenéves fennállását ünneplő Városi Vegyeskar magát utódjának tekinti, amelynek vezetője, Búza András az előadáson a dalszerző néhány dalát is bemutatta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.