Városlista
2020. július 12, vasárnap - Izabella

Hírek

2019. Június 24. 14:57, hétfő | Helyi

Tankönyvektől a digitális animációig

Tankönyvektől a digitális animációig

Kass János műveivel ismerkedtek a vásárhelyi gimnazisták

A tanévet záró héten több osztály is felkereste a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériát. A Bethlen Gábor Református Gimnázium 9. B osztálya osztályfőnökük, Prikler Ágnes tanárnő vezetésével érkezett a kiállítóhelyre az iskola pályaorientációs témahetében. A Parallel folyamatok című, Kass János grafikáit bemutató kiállításon a Tornyai János Múzeum művészettörténésze, Képiró Ágnes kalauzolta a bethlenes tanulókat, s a pályaorientációs programhoz kapcsolódva arról is tájékoztatta a diákokat, hogyan készül egy kiállítás és abban milyen szakemberek látnak el feladatokat.

Kass János több, mint négyszáz kötetet illusztrált, azonban egy illusztrátornak ezeket a könyveket nem elég elolvasnia, át is kell éreznie azok mondanivalóját, hogy a szöveghez grafikákat készíthessen. A diákok megtekintették Kass János grafikai sorozatait, amelyeket a Kékszakállú herceg várához, a Háry Jánoshoz és Az ember tragédiájához készített, s a középső kiállítóteremben kihelyezett monitoron együtt nézték meg az alkotó John Halas-szal készített Dilemma című filmjét, amely a világ első teljesen digitalizált animációs filmje volt, majd a képernyőn látott motívumokat közösen keresték meg a kiállításban. A rövidfilm a számítógépek egy jóval korábbi generációját alkalmazva készült el, ma azonban számos lehetőség nyílik arra, hogy a diákok maguk is készíthessenek digitális animációt.

A kiállításon láthatóak Kass János levelei is, amelyeket a grafikus illusztrációkkal látott el, míg a művész sokoldalúságát az is mutatja, hogy mind a szépprózában, mind a költészetben maradandót alkotott, s írásainak rövid részleteit a látogatás során a diákok is elolvashatták. A tárlatvezetés végén a Mozaik Kiadótól kapott nagyméretű reprodukciókon bemutatott ABC-s könyv illusztrációkat is szemügyre vették a diákok, akik számára a rajzok ismerősek voltak, hiszen sokan ezekből a tankönyvekből tanultak meg olvasni.


Kass János gyűjteményes kiállítása július 21-ig várja látogatóit az Alföldi Galéria Szőnyi utcai szárnyán.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 10. 12:33, péntek | Helyi

A Déli pályaudvaron lecserélik a megrepedezett üvegfalat

A Déli pályaudvaron lecserélik a pénztárcsarnok vágányok felőli oldalán lévő megrepedezett üvegfalat, mert balesetveszélyessé válhatnak.

2020. Július 10. 12:28, péntek | Helyi

Hétfőtől egy vágányon már közlekedhetnek a vonatok Nagymaros és Szob között

Július 13-án Nagymaros és Szob között a Szent Mihály-hegyhez közelebbi vágányon – 40 km/h-s sebességkorlátozással – megindulhat a vonatközlekedés.

2020. Július 10. 12:14, péntek | Helyi

Juhász Tünde: a hivatal rendezettsége mutatja, hogy odafigyelnek az ügyfelekre

Virágszigetek, új, kövekkel feltöltött kerítés borostyánnal, virágládák és padok – megszépült a Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal Ady Endre utcai udvara.

2020. Július 08. 10:12, szerda | Helyi

Huszonkét, fekvőhelyes és hálókocsit szerez be a MÁV-START

Az év végéig fokozatosan újabb járművekkel váltja ki a MÁV-START a jelenleg használt hálókocsikat.