Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Június 24. 14:57, hétfő | Helyi

Tankönyvektől a digitális animációig

Tankönyvektől a digitális animációig

Kass János műveivel ismerkedtek a vásárhelyi gimnazisták

A tanévet záró héten több osztály is felkereste a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériát. A Bethlen Gábor Református Gimnázium 9. B osztálya osztályfőnökük, Prikler Ágnes tanárnő vezetésével érkezett a kiállítóhelyre az iskola pályaorientációs témahetében. A Parallel folyamatok című, Kass János grafikáit bemutató kiállításon a Tornyai János Múzeum művészettörténésze, Képiró Ágnes kalauzolta a bethlenes tanulókat, s a pályaorientációs programhoz kapcsolódva arról is tájékoztatta a diákokat, hogyan készül egy kiállítás és abban milyen szakemberek látnak el feladatokat.

Kass János több, mint négyszáz kötetet illusztrált, azonban egy illusztrátornak ezeket a könyveket nem elég elolvasnia, át is kell éreznie azok mondanivalóját, hogy a szöveghez grafikákat készíthessen. A diákok megtekintették Kass János grafikai sorozatait, amelyeket a Kékszakállú herceg várához, a Háry Jánoshoz és Az ember tragédiájához készített, s a középső kiállítóteremben kihelyezett monitoron együtt nézték meg az alkotó John Halas-szal készített Dilemma című filmjét, amely a világ első teljesen digitalizált animációs filmje volt, majd a képernyőn látott motívumokat közösen keresték meg a kiállításban. A rövidfilm a számítógépek egy jóval korábbi generációját alkalmazva készült el, ma azonban számos lehetőség nyílik arra, hogy a diákok maguk is készíthessenek digitális animációt.

A kiállításon láthatóak Kass János levelei is, amelyeket a grafikus illusztrációkkal látott el, míg a művész sokoldalúságát az is mutatja, hogy mind a szépprózában, mind a költészetben maradandót alkotott, s írásainak rövid részleteit a látogatás során a diákok is elolvashatták. A tárlatvezetés végén a Mozaik Kiadótól kapott nagyméretű reprodukciókon bemutatott ABC-s könyv illusztrációkat is szemügyre vették a diákok, akik számára a rajzok ismerősek voltak, hiszen sokan ezekből a tankönyvekből tanultak meg olvasni.


Kass János gyűjteményes kiállítása július 21-ig várja látogatóit az Alföldi Galéria Szőnyi utcai szárnyán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.