Városlista
2020. július 11, szombat - Nóra, Lili

Hírek

2020. Június 29. 12:09, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Talpra állás Trianon után

Talpra állás Trianon után

Miklós Péter a Magyarságkutató Intézet konferenciáján

Talpra állás Trianon után címmel rendezett konferenciát a Magyarságkutató Intézet, amelyen előadást tartott Miklós Péter hódmezővásárhelyi múzeumigazgató is, aki a történelmi keresztény egyházaknak a Horthy-korszakban betöltött szerepét ismertette.

Talpra állás Trianon után címmel rendezett online tudományos konferenciát a napokban a budapesti Magyarságkutató Intézet, amelyen az előadók részletesen ismertették a békediktátum aláírását követő magyar bel- és külpolitikai folyamatokat: az ország gazdasági és politikai konszolidációján keresztül a kultúrpolitika és az egyházak szerepének alakulásáig, de szóba került az önálló magyar külpolitika megteremtése és hazánknak a nemzetközi diplomáciai porondra való visszatérése is.

A tudományos tanácskozáson előadást tartott Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója, a szegedi egyetem docense. A történész a nagy keresztény egyházaknak a Horthy-korszakban és a bethleni konszolidációban betöltött szerepét mutatta be. Ennek jegyében ismertette a korszak vezető ideológiai irányzatának, a keresztény nemzeti gondolatnak a jellegzetességeit éppúgy, mint az egyházak társadalmi, politikai, kulturális és oktatási életben folytatott közéleti tevékenységét.

A konferencián – mások mellett – referátumot tartott még Horváth Attila alkotmánybíró, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem professzora, Szakály Sándor egyetemi tanár, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója, Gulyás László, a szegedi egyetem professzora és Vizi László Tamás főiskolai tanár, a Magyarságkutató Intézet főigazgató-helyettese, Miklós Péter hódmezővásárhelyi múzeumigazgató Kereszténységért és magyarságért.

A történelmi egyházak szerepe a konszolidációban című előadása az alábbi linken tekinthető meg:
https://www.youtube.com/watch?v=1L4Y0El3GO4

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 10. 12:33, péntek | Helyi

A Déli pályaudvaron lecserélik a megrepedezett üvegfalat

A Déli pályaudvaron lecserélik a pénztárcsarnok vágányok felőli oldalán lévő megrepedezett üvegfalat, mert balesetveszélyessé válhatnak.

2020. Július 10. 12:28, péntek | Helyi

Hétfőtől egy vágányon már közlekedhetnek a vonatok Nagymaros és Szob között

Július 13-án Nagymaros és Szob között a Szent Mihály-hegyhez közelebbi vágányon – 40 km/h-s sebességkorlátozással – megindulhat a vonatközlekedés.

2020. Július 10. 12:14, péntek | Helyi

Juhász Tünde: a hivatal rendezettsége mutatja, hogy odafigyelnek az ügyfelekre

Virágszigetek, új, kövekkel feltöltött kerítés borostyánnal, virágládák és padok – megszépült a Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal Ady Endre utcai udvara.

2020. Július 08. 10:12, szerda | Helyi

Huszonkét, fekvőhelyes és hálókocsit szerez be a MÁV-START

Az év végéig fokozatosan újabb járművekkel váltja ki a MÁV-START a jelenleg használt hálókocsikat.