Városlista
2021. május 6, csütörtök - Ivett

Hírek

2020. Június 29. 12:09, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Talpra állás Trianon után

Talpra állás Trianon után

Miklós Péter a Magyarságkutató Intézet konferenciáján

Talpra állás Trianon után címmel rendezett konferenciát a Magyarságkutató Intézet, amelyen előadást tartott Miklós Péter hódmezővásárhelyi múzeumigazgató is, aki a történelmi keresztény egyházaknak a Horthy-korszakban betöltött szerepét ismertette.

Talpra állás Trianon után címmel rendezett online tudományos konferenciát a napokban a budapesti Magyarságkutató Intézet, amelyen az előadók részletesen ismertették a békediktátum aláírását követő magyar bel- és külpolitikai folyamatokat: az ország gazdasági és politikai konszolidációján keresztül a kultúrpolitika és az egyházak szerepének alakulásáig, de szóba került az önálló magyar külpolitika megteremtése és hazánknak a nemzetközi diplomáciai porondra való visszatérése is.

A tudományos tanácskozáson előadást tartott Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója, a szegedi egyetem docense. A történész a nagy keresztény egyházaknak a Horthy-korszakban és a bethleni konszolidációban betöltött szerepét mutatta be. Ennek jegyében ismertette a korszak vezető ideológiai irányzatának, a keresztény nemzeti gondolatnak a jellegzetességeit éppúgy, mint az egyházak társadalmi, politikai, kulturális és oktatási életben folytatott közéleti tevékenységét.

A konferencián – mások mellett – referátumot tartott még Horváth Attila alkotmánybíró, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem professzora, Szakály Sándor egyetemi tanár, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója, Gulyás László, a szegedi egyetem professzora és Vizi László Tamás főiskolai tanár, a Magyarságkutató Intézet főigazgató-helyettese, Miklós Péter hódmezővásárhelyi múzeumigazgató Kereszténységért és magyarságért.

A történelmi egyházak szerepe a konszolidációban című előadása az alábbi linken tekinthető meg:
https://www.youtube.com/watch?v=1L4Y0El3GO4

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 05. 12:05, szerda | Helyi

Balatoni és Tisza-tavi szolgáltatásfejlesztés: fókuszban a kerékpáros turizmus

A korábbi évek szolgáltatási színvonalának javítása után, idén is jól érzékelhető fejlesztések teszik vonzóbbá, kényelmesebbé a vasúti utazást, illetve új turisztikai ajánlatok is az utasok rendelkezésére állnak.

2021. Május 05. 12:02, szerda | Helyi

Május 17-én életbe lép az előszezoni menetrend

Sűrűbb eljutást és minőségibb szolgáltatást nyújt a MÁV-START a Balatonhoz utazóknak.

2021. Május 05. 11:58, szerda | Helyi

Eladni vitte a hamis ruhát

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai több mint tizenötmillió forint értékű hamis ruhát találtak egy autóban.

2021. Május 04. 00:00, kedd | Helyi

Május 4-én nyitnak a hódmezővásárhelyi múzeumok

Védettségi igazolvánnyal várják a látogatókat