Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Augusztus 05. 18:13, szerda | Helyi
Forrás: Búz Csaba hadnagy

Szövetséges katonák együttműködése

Szövetséges katonák együttműködése

Amerikai katonákkal közös törzsvezetési gyakorlatot tartottak júliusban az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

A hódmezővásárhelyi 62. lövészzászlóalj bázisán megalakított és a NATO CREVAL­* ellenőrzésre készülő Zászlóalj Harccsoportjának (ZHCS) törzse az elöljáró által – az őszi „Brave Warrior 2015” elnevezésű gyakorlatra - kidolgozott harcászati helyzetet kezdte feldolgozni az MDMP (Military Decision Making Process - Katonai döntéshozatali folyamat) alkalmazásával. A feladatban részt vettek a ZHCS állományába beosztott modulok parancsnokai mellett az őszi gyakorlaton is résztvevő amerikai 2. Ezred, 4. felderítő zászlóaljának katonái is.


A két zászlóalj között az együttműködés már januárban elkezdődött Németországban, ahol mindkét alegység részt vett a hohenfelsi Összhaderőnemi Katonai Kiképző Központban megtartott „Allied Spirit I.” elnevezésű gyakorlaton.


A CREVAL felmérésen természetesen az amerikai állomány nem vesz részt, de az azt előkészítő 72 órás közös Zászlóalj Harccsoport gyakorlaton igen, amelynek a harcászati helyzete a most kidolgozottakon fog alapulni. „Az őszi gyakorlaton létrehozunk egy magyar-amerikai közös gyakorló Zászlóalj Harccsoportot, amelynek egyik részét a ZHCS állománya, a másik résztét az amerikai fél által delegált alegységből és törzs elemeiből áll majd.” – tette hozzá Deme László alezredes, a 62. lövészzászlóalj parancsnoka.

Az amerikai zászlóalj parancsnokaként Jonathan Due alezredes elmondta, hogy az amerikai hadsereg számára a „Brave Warrior 2015” gyakorlat fő célkitűzése a kapcsolatok megerősítse, a személyes tapasztalatok szerzése és az együttműködés eljárásainak kifejlesztése alegység szinten, a NATO két fontos tagállama között.

A magyar zászlóaljparancsnok és az amerikai zászlóaljparancsok helyettes mellett a zászlóaljtörzs is közösen gyakorolta a döntés előkészítését és meghozatalát. „Ez a gyakorlat kiválóan alkalmas arra, hogy az együttműködés által mindkét zászlóalj fejleszteni tudja képességeit és harckészültségi rendszerét. A gyakorlat egy új utat mutat a szövetségesekkel történő együttműködésben.” – mondta az alezredes.


A döntéshozatali folyamatot megtekintette Friedler Ferenc Széchenyi-díjas matematikus, egyetemi tanár mellett Dr. Heckl István a Pannon Egyetem docense is, akiket Garas László ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Szárazföldi Hadműveleti és Kiképzési Főnökség főneke kísért el. "A látogatással a célunk az, hogy megvizsgáljuk a legújabb optimalizációs technikák alkalmazhatósági lehetőségét az MDMP egyes lépéseinek a megoldása során.

A gyakorlaton felismertük, hogy milyen bonyolult, sokrétű feladatról van szó, melynek megoldásához kiváló elméleti tudással és gyakorlati tapasztalattal rendelkező katonák együttes munkájával juthatunk el.” - mondta dr. Heckl István.


A kiképzési hetet mindkét fél sikeresnek ítélte, hiszen a parancs feldolgozása mellett megismerték egymás gondolkodásmódját, az alegységek eltérő szervezeti felépítését, ezeknek az elemeknek a harcászati képességeit és alkalmazási lehetőségeit.



*CREVAL (Combat Readiness Evalution of Land Headquarters and Units) kifejezés a NATO Szövetséges Európai Főparancsnokságának alárendeltségébe tartozó, szövetségi műveletekre felajánlott és kijelölt zászlóalj szintű, szárazföldi alegységek alkalmazási készenlétének felmérési és értékelési rendszerét jelenti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:44, péntek | Kék hírek

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Rabszolgaként dolgoztatták és halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét április 28-án találták meg járókelők Aszódon, az ügyben négy ember ellen indult eljárás