Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. December 11. 09:36, hétfő | Helyi
Forrás: Elek András Hódmezővásárhely Ótemplom Alapítvány

Ünnepségsorozat Szőnyi Benjáminra emlékezve

Ünnepségsorozat Szőnyi Benjáminra emlékezve

Háromszáz éve született a 18. századi Hódmezővásárhely egyik legkiválóbb alakja, Szőnyi Benjámin református lelkipásztor, költő, író.

Az ótemplomi gyülekezet háromnapos rendezvénysorozattal tiszteleg december 15-e és 17-e között egykori lelkésze előtt, akit a város megmentőjeként is tisztelhetünk.


Tudományos konferencia, koncertek, lampionos felvonulás és sírkőavatás is szerepel az Ótemplom programjai között

Az 1717. december 10-én, Alsónémedin született Szőnyi Benjámin a 18. század legjelentősebb vásárhelyi személyisége volt; több mint négy évtizeden keresztül vezette a helyi református gyülekezetet, illetve a csongrád-békési egyházmegye esperese is volt. Legnépszerűbb műve a Szentek Hegedűje című imádságos-zsoltáros könyv, mely mintegy húsz kiadást élt meg.

A Szőnyi Benjáminra emlékező programsorozat december 15-én este a Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanári hangversenyével veszi kezdetét. Szombaton délelőtt Szőnyi Benjámin életművét feltáró teológiai, irodalmi tudományos konferenciát rendeznek.

Az "ünnepelt" lelkipásztor nevét viselő iskola diákjai lampionos, zsoltáros menettel vonultak alma materüktől az Ótemplomba, ahol a névadó életútját idézik meg.

A napot a hazai etno-jazz kiemelkedő alakja, Dresch Mihály és vonós kvartettjének koncertje zárja. December 17-én ünnepi istentiszteleten emlékezik az ótemplomi gyülekezet egykori lelkipásztorára; igét hirdet Dr. Fekete Károly tiszántúli református püspök, a liturgiát Juhász András esperes vezeti. Ekkor avatják fel Szőnyi Benjámin sírkövét is templom oldalánál, aki ezidáig jelöletlen sírban nyugodott. Vasárnap délelőtt az ország legismertebb legrégebbi és református énekegyüttese, melynek egyik alapító tagja volt az ifjú Szőnyi Benjámin, a debreceni kántus ad koncertet. Az ünnepségsorozat zárásaként a helyőrségi zenekar hangversenyén vehetnek részt az érdeklődők vasárnap este a Református Ótemplomban.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek