Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Szeptember 01. 16:40, csütörtök | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

Szombati nosztalgiázás a balatonfenyvesi kisvasúton

Szombati nosztalgiázás a balatonfenyvesi kisvasúton

Szeptember 3-án, szombaton rendezik meg a balatonfenyvesi kisvasút hagyományos napját.

Ebből az alkalomból nosztalgiavonatok várják az érdeklődőket, vasútbarátokat, de számos színes program közül is választhatnak a látogatók.

Szeptember 3-án, szombaton a balatonfenyvesi kisvasút napja alkalmából különvonatok közlekednek. Balatonfenyvesről 10:36-kor indul kisvonat Imremajor érintésével Somogyszentpálig, ahonnan 11:45-kor tér vissza. A balatoni kisvasúti állomásról további vonatok lesznek Imremajorig 13:05-kor és 15:00-kor, amelyek ugyancsak visszatérnek Balatonfenyvesre. A vonatot egy Mk48 sorozatú dízelmozdony húzza, az utasok 3-4 kisvasúti személykocsiban utazhatnak.
A jegyvásárlás biztosítása érdekében a rendezvény kezdetétől, szombaton délelőtt 9:30-tól a helyszínen bemutatkozik a MÁV-START új mobilpénztára is. Az eseményről bővebb tájékoztató a MÁV-START honlapján található: http://https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/balatonfenyvesi-kisvasut

Háttérinformációk:

A balatonfenyvesi gazdasági vasút az 1960-as években még több mint ezer kilométer vágányhálózattal bíró gazdasági vasutak utolsó, még üzemelő képviselője. A kisvasút építését 1950 tavaszán kezdték, a Balaton egykoron legnagyobb öblét képező Nagyberek területén, Balatonfenyves és a mai Imremajor között. Az 1980-as évek közepétől jelentősen megnőtt a turistaforgalom, akkor kerültek a kisvasúthoz a nagy befogadóképességű, korszerűbb személykocsik, Mk48-as dízelmozdonyok, valamint a nosztalgiavonatok továbbítására egy 490-es gőzmozdony is. Az utasok jobb kiszolgálása érdekében 1987-ben a csisztai vonalat közel egy km-el meghosszabbították és a fürdő közelében egy háromvágányos állomást alakítottak ki, Csisztagyógyfürdő néven.
A személyszállítást 2012. szeptember 1-je óta a MÁV-START végzi, a vonatok Balatonfenyves és Somogyszentpál állomás között közszolgáltatás keretében közlekednek.
A fejlesztés, és az utasok jobb kiszolgálása érdekében 2013 2014 és 2015 nyarán is egy-egy újabb Mk48-as sorozatú mozdonyt helyeztek üzembe. A nagyobb teljesítményű dízelmozdonyoknak nem okoz gondot a nyári hétvégi napokon több kocsival közlekedő vonatok vontatása sem.
2013 nyarától már egy felújított poggyászteres személykocsi is jár a vonalon, amely kerékpárszállításra is alkalmas. A széles rakodóajtókkal rendelkező kocsiban 9 kerékpár szállítható kampókra felakasztva. 2015 nyarán forgalomba állítottunk két nyitott kivitelű személykocsit is, amelyek a meleg nyári napokon egészen új élményt kínálnak. A kilátókocsik jó időben a menetrend szerinti személyvonatokban közlekednek, bárki számára elérhetők. A gazdasági vasút múltjára emlékezve 2015-ben a MÁV-START Nagykanizsai Járműbiztosítási Központ munkatársai a Balatonfenyvesi Kisvasút napjára korhűen felújítottak két lóré teherkocsit, melyek rendezvények alkalmával kiállítva megtekinthetők. A tervek között szerepel a csisztagyógyfürdői vonal felújítása, valamint a Balatonfenyves–Balatonfenyves GV szakasz helyreállítása is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.