Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Február 21. 09:56, kedd | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Szimpózium a „Komócsin-klánról” a kommunizmus áldozatainak emléknapján

Szimpózium a „Komócsin-klánról” a kommunizmus áldozatainak emléknapján

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tudományos szimpóziumra kerül sor a hódmezővásárhelyi Emlékpont, a Csongrád Megyei Kormányhivatal és a Csongrád Megyei Önkormányzat együttműködésében.

A szimpózium február 24-én 10 órától Szegeden, a megyei kormányhivatalban lesz. Az eseményről hétfőn tartott sajtótájékoztatón Dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője ismertette a szimpózium programját.

A kormányhivatal első emeletén alakították ki egy éve a Pártkontroll. Szocialista közigazgatás Csongrád megyében elnevezésű kiállítóhelyet – éppen abban a helyiségben, ahonnan a szocializmus éveiben irányították a megyét. A Dr. Miklós Péter szakmai koncepciója alapján kialakított tárlatot az idei emléknap kapcsán szervezett rendkívüli történelemórák során 24 iskolás csoport 541 diákja kereste fel.

A pénteken 10 órakor kezdődő eseményen Dr. Soós Viktor Attila, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) tagja a NEB működését és a kommunista hatalombirtokosokról folytatott kutatásainak eredményeit mutatja be, míg az állambiztonsági kutató, Bálint László a Komócsin-klánnak a szocializmus kori Magyarországon betöltött szerepéről tart előadást.

Utóbbi előadás kapcsán Dr. Miklós Péter emlékeztetett: idősebb Komócsin Mihály munkásmozgalmi vezető mellett Komócsin Illés vezette a szegedi ÁVH-t, de maga Komócsin Mihály, Pol Pot megye „keresztapja" megyei párt VB első titkárként és egy rövidebb ideig megyei tanácselnökeként a szocializmus kori Csongrád megyét is fémjelezte, de szó esik a Kádár-ellenzék vezéreként és a brezsnyevi szovjet kommunista párt által Kádár utódaként számon tartott Komócsin Zoltánról is.

A pénteki szimpóziumon Dr. Miklós Péter Komócsin Mihály pályáját a róla készült káderjelentések alapján mutatja be, aki politikai előmenetele során szolgált a XII. kerületi pártbizottságnál, 1956-ban Heves megyében volt párttitkár, de dolgozott a Magyar Dolgozók Pártjának agitprop osztályán is. Komócsint nehéz természetű, összeférhetetlen embernek tartották, akit 1956-ban csak átmenetileg szántak Csongrád megye élére a Kádár-rendszer stabilizálásáig, azonban ahogyan a szovjet csapatok ideiglenes itt tartózkodása 1991-ig tartott, úgy a Komócsin-korszak is közel harminc évig.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.