Városlista
2020. július 12, vasárnap - Izabella

Hírek

2020. Május 27. 13:50, szerda | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Szétszabdalva is egységben?

Szétszabdalva is egységben?

Miklós Péter a Magyarságkutató Intézet konferenciáján


A Magyarságkutató Intézet konferenciájának előadói széleskörűen ismertették a trianoni békediktátum előzményeit és hatásait, valamint az azt követő talpra állás folyamatát is. Az eseményen referátumot tartott Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója is.

A Magyarságkutató Intézet az elmúlt héten A 100 éves trianoni békediktátum születése címmel rendezett – magyar és angol nyelven – online konferenciát. A tanácskozáson résztvevő szakemberek széleskörűen ismertették a trianoni béke előzményeit és hatásait, valamint az azt követő talpra állás folyamatát is. Az eseményen, amelynek a fővédnöke Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere volt, előadást tartott Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója és az Emlékpont intézményvezetője is.

A vásárhelyi múzeumigazgató Szétszabdalva is egységben? Trianon és a katolikus egyház című előadásában a békediktátumnak a katolicizmusra gyakorolt hatását mutatta be. Részletesen kitért referátumában arra, hogy ugyan a katolikus egyházszervezet egységét a trianoni határok megbontották, a Horthy-korszakban egyfajta „katolikus reneszánsz” volt megfigyelhető hazánkban, s az érában uralkodó keresztény nemzeti gondolatnak a katolicizmus volt az egyik ideológiai pillére.

Az előadásáról készült felvétel az alábbi linken tekinthető meg.
https://www.youtube.com/watch?v=iYo7ywP_v6c

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 10. 12:33, péntek | Helyi

A Déli pályaudvaron lecserélik a megrepedezett üvegfalat

A Déli pályaudvaron lecserélik a pénztárcsarnok vágányok felőli oldalán lévő megrepedezett üvegfalat, mert balesetveszélyessé válhatnak.

2020. Július 10. 12:28, péntek | Helyi

Hétfőtől egy vágányon már közlekedhetnek a vonatok Nagymaros és Szob között

Július 13-án Nagymaros és Szob között a Szent Mihály-hegyhez közelebbi vágányon – 40 km/h-s sebességkorlátozással – megindulhat a vonatközlekedés.

2020. Július 10. 12:14, péntek | Helyi

Juhász Tünde: a hivatal rendezettsége mutatja, hogy odafigyelnek az ügyfelekre

Virágszigetek, új, kövekkel feltöltött kerítés borostyánnal, virágládák és padok – megszépült a Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal Ady Endre utcai udvara.

2020. Július 08. 10:12, szerda | Helyi

Huszonkét, fekvőhelyes és hálókocsit szerez be a MÁV-START

Az év végéig fokozatosan újabb járművekkel váltja ki a MÁV-START a jelenleg használt hálókocsikat.