Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Április 17. 14:11, szerda | Helyi
Forrás: MÁV Zrt. KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

Szerződést kötött a MÁV-START a Talent motorvonatok karbantartásáról és felújításáról

Szerződést kötött a MÁV-START a Talent motorvonatok karbantartásáról és felújításáról

A MÁV-START által üzemeltetett tíz Bombardier Talent motorvonat jelenleg 30-40 százalékos rendelkezésre állással közlekedik, azaz a többségük rendszerint áll a szervizigény miatt.

Ennek a helyzetnek a javítása és hosszú távú megoldása a vasúttársaság számára kiemelten fontos. Első lépésként a MÁV-START, a MÁV Vagon és az ÖBB két évre szóló szerződést kötött, hogy a Talentek főjavítása, konstrukciós hibáinak megszűntetése, valamint gazdaságos és hatékony fenntartása mielőbb rendeződjön.

A Talent motorvonatokat jelenleg a Győr és Bécs közötti euregiós közlekedésben használja a vasúttársaság, azonban az eredeti járműkonstrukciós hibák miatt alacsony szintű a rendelkezésre állásuk, tízből csak 3-4-et tudnak folyamatosan forgalomban tartani. Az április közepén életbe lépő megállapodásnak köszönhetően mind a tíz Talent átesik a szükséges kötelező nagyjavításon, így az üzemképességük jelentősen javul, jövő év végére a 80-90 százalékot is elérheti. (A kedvelt és megbízhatóságukról híres FLIRT motorvonatoké 95 százalék körüli). Emellett a flotta tagjai kívül-belül is megújulnak, a FLIRT típusokhoz hasonló, kék-fehér-sárga festést kapnak.

Előzmény:

A 2006-os kormányzati döntés következtében kerültek a vasúttársasághoz a Talentek, amelyek nagy költségek árán is csak viszonylag alacsonyabb üzemképességgel tudtak üzemelni az elmúlt bő tíz év során. A 2012. január és 2017. augusztus közötti időszak üzemképes darabszáma hektikusan, 3 és 8 darab között változott a járműkonstrukciós hibák miatt. A különböző műszaki problémák miatt a gyártóval a járművek tulajdonosaként a MÁV jelenleg is perben áll.

Mostanra a tíz darabos sorozatból hat jármű futásteljesítménye is elérte az előírt másfél millió kilométeres értéket, így ezek a járművek (újra)forgalomba állítására a kötelező nagyjavítást követően lesz lehetőség.

Jelenleg három-négy darab jármű üzemeltethető, így akár egy meghibásodás is jelentősen befolyásolhatja a forgalomba állítható járművek számát. A MÁV-START a Talentek üzemeltetésének érdekében a költségtérítési keretösszeg figyelembevételével finanszírozható megoldás biztosításában érdekelt, és annak lehetőségei mellett kívánja a motorvonatok üzemeltetését biztosítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.