Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Május 20. 16:10, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Szeretném, hogy a világ színesebb legyen

Szeretném, hogy a világ színesebb legyen

Papageorgiu Andrea avatta be tárlatának látogatóit a képei világába

Papageorgiu Andrea festőművész tárlatvezetésével ismerhették meg szombaton a művészHajnal előtt a legnagyobb a sötétségcímű tárlatát a hódmezővásárhelyi Alföldi Galéria látogatói. Az alkotó a képek alkotási folyamataiba is bevezette a program résztvevőit.

– Ez a festmény egy teljes éven át készült, mégpedig megrendelésre – mondta el a művésznő a kiállítás címét is viselő képről. Papageorgiu Andrea a hosszú alkotási folyamat előtt a megrendelőnek egy másik képét adta át ideiglenesen, azonban a festmény elkészülésének hónapjai alatt annyira közel került a készülő kép a művészhez, hogy végül aHajnal előtt a legnagyobb a sötétségcímű művét megtartotta magának, s a megrendelő egy másik művet választott. A képen szereplő alak szeme pedig azért nem látható – tette hozzá a művésznő –, mert a kép hangsúlya az alak kezén és az abban tartott ágon összpontosul, s így a figura tekintete nem tereli más irányba a szemlélő figyelmét.

Papageorgiu Andrea bevallása szerintösztönösenállítja összeképeinek jeleneteit, bízva abban, hogy ami ösztönszerű, az nem véletlenszerű. Minden képét úgy készíti el, mintha sohasem festett volna, nem jegyez meg előre színkeveréseket, később is jól használható technikákat. Egyik képének alkotási folyamata sem reprodukálható, s ezért is készül egy-egy alkotása akár hónapokon át. A képek témáit vázlatok által vagy fényképezőgépével rögzíti, ám a kidolgozás során újragondolja a perspektívákat, hogy a festmények elszakadhassanak a fotó rögzítette valóságtól.

A művész több alkalommal is megörökítette önmagát, s amikor arról kérdezték, miért ilyen szigorú az Önarckép ecsettel című festményen, elárulta a kép születésének körülményeit. A festőállvány felső részére rögzített tükörből szemlélve festette az arcmását, amelyen inkább az önmagát figyelő alkotó koncentrációja, mintsem szigora tükröződik.

Papageorgiu Andrea kiállítása március végén nyílt meg az Alföldi Galériában. A tárlat kiállítási katalógusát ugyanitt mutatták be április végén, amelyet a szombati tárlatvezetést követően többen is dedikáltattak a művésznővel.



Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 17. 17:22, szerda | Sport

Párizs 2024 - Száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak

Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.