Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2023. Május 03. 11:02, szerda | Helyi
Forrás: Börzsey Barbara

Szereted a frissen nyírt fű illatát? Ezentúl másképp fogsz rá gondolni!

Szereted a frissen nyírt fű illatát? Ezentúl másképp fogsz rá gondolni!

Tavasszal előbb-utóbb minden kertben és füves utcai területen felbőgnek a fűnyíró gépek és a fűkaszák.

Még azoknál is, akik nagyon helyesen egy ideig méhlegelőként hagyták tündökölni a pázsitban burjánzó gyönyörű vadvirágokat.

A legtöbb ember pedig kifejezetten szereti a frissen nyírt fű illatát. Hogy miért okoz kellemes érzést bennünk ez az aroma, arra több magyarázat is létezik. Egyrészt evolúciós okokra is visszavezethető, másrészt a fű illata tudat alatt az ehető, finom növényi táplálékokra emlékeztethet minket, illetve a nyárra, a kertünkben töltött boldog percekre is asszociálhatunk.

Azonban azt kevesen tudják, hogy ennek a friss, üde illatnak igazából drámai magyarázata van. Ugyanis ez nem más, mint a fű segélykiáltása. A megtámadott fűszálak feromonokat – úgynevezett GLV-ket – bocsátanak ki figyelmeztetésként a többi növény számára.

A GLV-k a szerves vegyületek egy csoportja, amelyet szinte minden zöld növény képes kibocsátani. Amikor megtámadják vagy károsítják őket, jellemzően nagy mennyiségben engedik a levegőbe ezt az anyagot, így jelezve más növényeknek vagy akár állatoknak a veszélyt.

Amikor tehát nyírni kezdjük a füvet, a fűszálak kétségbeesett „segélykiáltásokat” engednek a levegőbe, ami figyelmezteti a messzebb lévő társaikat, hogy vigyázzanak, mert „jön a fűnyíró”. Ez pedig arra ösztönözheti a növényeket, hogy az erőforrásaikat igyekezzenek a gyökerek felé irányítani, így a vágás után ez segíthet a növekedésben.

A különböző növények eltérő GLV-ket engedhetnek a levegőbe, amelyek más-más reakciót indíthatnak el a növényekben vagy akár bizonyos állatokban. A növényevők által megrágott kukorica például olyan GLV-t bocsát ki, amely arra késztetheti a többi növényt, hogy olyan anyagot termeljenek, amelytől kevésbé lesznek ízletesek. Más növények pedig olyan GLV-t bocsátanak a levegőbe, amely odavonzza azokat az állatokat, amelyek a növényt károsító és épp rágcsáló rovaroknak az ellenségei.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.