Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2022. December 12. 14:16, hétfő | Helyi
Forrás: Elek András igazgatási ügyintéző

Szeremlei Évkönyv bemutató

Szeremlei Évkönyv bemutató

Történelem nap mint nap…

A Szeremlei Társaság 2022-es évkönyvének bemutatója a Tornyai-múzeumban

A Tornyai János Múzeum ad otthont december 16-án, pénteken 17 órai kezdettel a fennállásának harmincadik évfordulóját ünneplő hódmezővásárhelyi helytörténeti egyesület, a Szeremlei Társaság 2022-es évkönyve bemutatójának.

A több mint 250 oldalas kiadványban kilenc helytörténeti tanulmány kapott helyet, amelyekben a dél-alföldi város kevéssé ismert személyeinek életútját ismerhetik meg a lokálpatrióta érdeklődők, mint például a kétszáz éve született Lichtner Gáspár plébánosét, Hódmezővásárhely római katolikus történetírójáét, Dr. Gaál Sándor orvosét, a kishomoki strandfürdő alapítójáét, vitéz Csáki Sándor csendőr főtörzsőrmester, őrsparancsnokét, valamint Domokos Lajos tanító mindszent–alsóludasi éveit.

A kiadvány lapjain megelevenedik Hódmezővásárhely mozitörténete, a vásárhelyi képeslevelezőlap-kiadás első fél évszázada, de az olvasók betekintést kaphatnak a MANSz hódmezővásárhelyi fiókjának utolsó éveibe, a száz évvel ezelőtti választásokba vagy felidézhetik az Égető Eszter-beli Gyenes (valós) alakját. Az évkönyv összefoglalót közöl a társaság 2021. évi tevékenységéről, tagnévsoráról, megemlékezik az elmúlt évben elhunyt helytörténeti kutatókról, míg az adattári fejezet Hódmezővásárhely városának 2021-es krónikája mellett a helyi utcák és terek névadóit, valamint Benkő László műveit összegzi.

A Szeremlei Társaság évkönyvének bemutatóján köszöntőt mond Dr. Nagy Gyöngyi történész, egyesületi elnök, a 2022. évi kötetet Presztóczki Zoltán főlevéltáros, fióklevéltár-vezető ismerteti a december 16-i múzeumi rendezvényen, míg Benák Katalin, a Vásárhelyi Látóhatár folyóirat főszerkesztője Dr. Gaál Sándor orvosról, a kishomoki strandfürdő alapítójáról írt tanulmányát mutatja be.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.