Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Május 30. 15:03, kedd | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Szerelem és történelem – vásárhelyi vonatkozásokkal

Szerelem és történelem – vásárhelyi vonatkozásokkal

Hanczár János Szerelem a Gulág árnyékában című regényét mutatja be május 29-én, szerdán 17 órától az Emlékpont.

A szerzővel Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze beszélget.

A regény két lány, a vásárhelyi Mária, a szerző édesanyja, valamint Hanczár János debreceni nagynénje, Éva naplói alapján született. Hanczár János négy éven át írt és nemrég megjelent kötete bepillantást enged a háborút megelőző debreceni és vásárhelyi polgári életbe, az 1940-es években divatos szórakozási formákba, a társasági és az egyetemi mindennapokba. Ezen kívül az olvasó elé tárul a világháború végén Debrecen bombázása és Hódmezővásárhely, azon belül is Susán városrész, szovjet megszállása.

A regényben, úgy, mint az a valóságban is történt, Éva férjét mindössze két hétnyi házasság után a Gulágra malenkij robotra hurcolták el, ahonnan a feleség tizenkét évig várta vissza férjét. Az asszony kétszer is kiutazott a Szovjetunióba és kizárólag azért tanult meg oroszul, hogy hitvesét megtalálhassa.

A kötet eddigi bemutatóinak tapasztalata szerint amellett, hogy a romantikus történet megérinti a mai fiatalokat, dokumentumok kutatására alapuló ismereteket is közvetít feléjük. Az idősebb korosztály pedig saját múltjának bizonyos mimentumait is megtalálhatja Hanczár János Szerelem az Gulág árnyékában című regényében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: