Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Augusztus 04. 11:56, kedd | Helyi
Forrás: Elek András-sajtóreferens

Szerdától zsűrizik a 62. Vásárhelyi Őszi Tárlat anyagát

Szerdától zsűrizik a 62. Vásárhelyi Őszi Tárlat anyagát

Szerdán kezdődik és három napon át tart a 62. Vásárhelyi Őszi Tárlatra beadott mintegy hatszáz műalkotás zsűrizése Hódmezővásárhelyen, az Alföldi Galériában.

A legnagyobb múltra visszatekintő tárlat előkészületei miatt a héten zárva tart a Kossuth téri kiállítóhely.

A tavalyi rekordszámú, több mint 800 beadott alkotást követően az idén nagyságrendileg kevesebb mű közül kell kiválasztania a nyolctagú zsűrinek azokat a darabokat, melyeket az október első vasárnapján nyíló kiállításon a nagyközönség is megismerhet. A 62. Vásárhelyi Őszi Tárlatra több, mint 250 alkotó mintegy 600 művel jelentkezett, hogy megméretesse magát az országban legrégibb múltra visszatekintő kortárs művészeti seregszemlén.

A művészettörténészekből, valamint a különböző művészeti ágak képviselőiből álló szakmai grémium tagjai egyenként szavaznak minden alkotásról, de az csak másnap dől el, hogy körülbelül mely kétszáz mű szerepelhet az őszi kiállításon. A pénteki napon dönt a zsűri arról, hogy kik kapják a díjakat és munkajutalmakat, mely fiatal alkotó részesül a havi 100 ezer forintos Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjban, illetve ki veheti át a tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet. A bennmaradt művek listája az elkövetkező héten kerül nyilvánosságra a www.oszitarlat.hu honlapon, az elismerésben részesülők nevei viszont a megnyitóig titokban maradnak.

A 62. Vásárhelyi Őszi Tárlat zsűrijének tagjai:

  • Dr. Nagy Imre múzeumigazgató, művészettörténész, a zsűri elnöke és a tárlat rendezője
  • Balogh Gyula Tornyai-plakettes festőművész
  • Hegedűsné Dékány Magdolna kulturális tanácsadó
  • Dr. Pogány Gábor művészettörténész
  • Szabó Ábel Tornyai-plakettes festőművész
  • Szabó Noémi művészettörténész
  • Szurcsik József Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja
  • Taubert László szobrászművész

A zsűrizés és a tárlat előkészületei miatt az Alföldi Galéria augusztus 10-ig zárva tart a látogatók előtt, az Alföld művészete állandó kiállítást jövő kedden 10 órától tekinthetik meg az érdeklődők a Kossuth téri kiállítóhely emeleti termeiben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 19. 07:24, péntek | Kék hírek

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

Két ember meghalt, miután három autó összeütközött a XVIII. kerületben, a 4-es főút Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető szakaszán, a Billentyű utcánál, a vétkes sofőr elmenekült, ezért hajtóvadászatot indítottak után

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.