Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Február 14. 14:55, kedd | Helyi
Forrás: Elek András Tornyai János Múzeum

Századfordulós Vásárhely

Századfordulós Vásárhely

„Ha mán ilyen messzirül betöreködtünk…”

Múlt századi jellegzetességek és pillanatképek Vásárhelyről

A 19-20. század fordulójának Hódmezővásárhelye jelenik meg Kiss Lajos (1881-1965) néprajzkutató visszaemlékezésein, Plohn József (1869-1944) fényképész felvételeivel illusztrálva a Tornyai János Múzeum legújabb, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megjelent kiadványában. A Terendi Viktória néprajzkutató-muzeológus által írt és szerkesztett könyvet február 15-én, szerdán 17 órai kezdettel vehetik kézbe az érdeklődők a vásárhelyi közgyűjteményben. A bemutatón a szerzővel Dr. Frauhammer Krisztina néprajzkutató beszélget.

Kiss Lajos, a vásárhelyi múzeum első igazgatójának ‑ valószínűsíthetően a 20. század közepén keletkezett ‑ kéziratos önéletírása felmenői családtörténetét, majd saját kisgyermek- és iskoláskorát beszéli el, egészen felsőfokú tanulmányai végeztéig, 21 éves koráig követve végig életének folyását – olvasható Terendi Viktória előszavában. A kiadvány szerkesztője kiemeli, hogy ezen emlékekből összeálló mozaikok új szemszögből világíthatják meg Hódmezővásárhely épületeinek és lakóinak történetét.

A nyolcvan oldalas könyv első harmada önálló tanulmányokban mutatja be a várost a 20. század fordulóján, valamint a Kossuth-díjas néprajztudós Kiss Lajos életét és munkásságát. A minden szemelvényt egyedi rajzokkal, fotókkal és művészeti alkotásokkal illusztrált visszaemlékezés-gyűjtemény végigvezeti az olvasót Kiss Lajos szülői házától, annak virágoskertjén át a sáros utcákon keresztül a belvárosig, ott megismerve a korabeli Ó- és Újtemplomot, valamint az gimnázium épületeit. A kötetet kézbe vevők ma már nem létező vagy teljesen átalakult vásárhelyi helyszínekre is eljuthatnak az írások és az archív fotográfiák segítségével, mint például a mázsaházba, a Nyári Színkörbe, a közfürdőbe vagy az egykori Népkert ligetes köröndjére. A könyv zárófejezete a művészbarátokhoz, Tornyai Jánoshoz, Pásztor Jánoshoz és a Plohn-műterembe nyújt bepillantást.

Terendi Viktória Századfordulós Vásárhely ahogyan Kiss Lajos látta című kötete a február 15-i bemutatótól kezdődően 2500 forintos áron vásárolható meg a Tornyai János Múzeum pénztárában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.