Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2015. Augusztus 12. 17:03, szerda | Helyi
Forrás: Búz Csaba hadnagy

Század összekovácsolás

Század összekovácsolás

Század szintű kiképzésen vettek részt augusztus elején az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi 62. lövészzászlóaljának katonái.

A 62. lövészzászlóalj bázisán megalakított Zászlóalj Harccsoportba (ZHCS) beosztott lövész századok az őszi NATO CREVAL­* ellenőrzésre készülve három napot töltöttek a Dóc és Sándorfalva térségében található gyakorlótéren. Az ellenséges erők szerepét - mint ebben a kiképzési időszakban már többször is - a Debrecenből érkező és a ZHCS modul elemét képező felderítő szakasz töltötte be.


A századok egymást váltva érkeztek a gyakorlótérre, ahol először egy előretolt műveleti bázis kiépítése volt a feladatuk. Ezt követően járőrözési feladatokat láttak el a kijelölt területen és Ellenőrző Áteresztő Pontokat (EÁP) is felállítottak és üzemeltettek a századok katonái.

A feladatok gyakorlása közben az alájátszók különböző helyzeteket szimuláltak. A felderítők megpróbáltak beszivárogni a század körletébe, de az EÁP-ot és a járőrt is megtámadták.


„A gyakorlat során a különböző szituációkra történő reagálást figyeltük. Kis erejű támadással teszteltük, hogy az EÁP jól működik-e és megfelelő-e a biztosítása. A századok ebben a nagy melegben is minden esetben jól szervezték meg a tevékenységüket.” - mondta Hodoniczki Mátyás őrnagy, a 62. lövészzászlóalj kiképzési főnöke.


A felkészülés tovább folytatódik és a századok éles lövészetei és az ehhez kapcsolódó harcászati mozzanatok a „Brave Warrior 2015” elnevezésű gyakorlat keretein belül lesznek majd megtartva.



*CREVAL (Combat Readiness Evalution of Land Headquarters and Units) kifejezés a NATO Szövetséges Európai Főparancsnokságának alárendeltségébe tartozó, szövetségi műveletekre felajánlott és kijelölt zászlóalj szintű, szárazföldi alegységek alkalmazási készenlétének felmérési és értékelési rendszerét jelenti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 04. 06:00, szombat | Bulvár

Kövér László az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta

Khálid bin Hilál Al-Máváli sejket, az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.